Sibiul -Regiune Gastronomică Europeană în anul 2019?
Judeţul Sibiu face demersuri pentru a obţine statutul de Regiune Gastronomică Europeană în anul 2019. Decizia va fi luată pe baza dosarului depus de autorităţile sibiene până la sfârşitul anului.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 19 august 2016, 15:00
Institutul Internaţional pentru astronomie, cultură, arte şi turism, organismul care administrează platforma ‘regiune gastronomică europeană’ va analiza dosarul depus de autorităţile sibiene, iar la sfârşitul lunii septembrie o delegaţie va vizita judeţul Sibiu pentru a evalua în teren dacă merită să primească statutul de regiune gastronomică europeană în anul 2019.
Este vorba de întregul judeţ Sibiu cu cele cinci zone etnografice: Mărginimea Sibiului, Ţara Oltului, Valea Târnavelor, Valea Hârtibaciului şi Ţara Secaşelor, precum şi municipiile Sibiu şi Mediaş.
Fiecare se prezintă cu produsele culinare specifice zonei şi cu evenimentele gastonomice tradiţionale care au loc, cum ar fi Festivalul brânzei şi ţuicii de la Răşinari. De altfel, anul trecut Comisia Europeană a acordat Mărginimii Sibiului titlul de destinaţie europeană de excelenţă pentru turism şi gastonomie.
Dacă va fi admisă candidatura Sibiului, autorităţile locale vor aloca acestui program în următorii trei ani peste opt milioane şi jumătate de euro.
RADOR