Nu plătim taxe de penalizare! Atenţie la pretenţiile abuzive ale companiilor
Abonaţii firmelor de utilităţi, de la gaze şi electricitate până la telefonie şi internet, pot rezilia contractele când doresc, fără a plăti vreo taxă de penalizare, chiar dacă în contracte este prevăzută această taxă.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 21 august 2016, 06:00
Ca atare, insistenţele firmelor în cauză, sau ale unor firme de recuperatori, de a li se plăti sumele cu pricina sunt complet inutile, deoarece pretind ceva ilegal.
Mihaela Ionescu, secretar general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, o spune clar:
Sunt considerate clauze abuzive, din care unele chiar neconstituţionale, dacă în contracte apare obligativitatea plăţii de penalităţi pentru rezilierea cu anticipaţie.
Conform legii 161/2010, dreptul consumatorului la denunţarea sau rezilierea contractului nu poate fi anulat sau restrâns de nicio clauză contractuala sau înţelegere între părţi.
De reţinut că nu sunt considerate abuzive acele clauze care prevăd returnarea contravalorii unor beneficii acordate consumatorului la semnarea contractului, dacă valoarea acestor beneficii este cuantificabilă şi echitabilă prin raportarea la produse sau servicii similare de pe piaţă.
De exemplu, dacă la semnarea unui contract de telefonie mobilă primiţi gratuit un telefon, sau cumpăraţi unul cu reducere, va trebui să-l plătiţi integral când reziliaţi contractul.
În schimb, dacă firma v-a dat în folosinţă un aparat fără de care serviciile ei n-ar putea fi accesate, de pildă un decodor TV sau pentru Internet, acesta nu se poate considera drept un favor acordat clientului, ci face parte din setul tehnic obligatoriu.
De asemenea, lunile de reducere a costului abonamentului sunt parte a ofertei comerciale ce vizează atragerea de clienţi, nu favoruri acordate acestora.
Drept urmare, dacă aţi reziliat cu anticipaţie un contract de utilităţi – şi nu aţi avut beneficii concrete la semnarea contractului – ignoraţi fără griji mesajele şi apelurile telefonice de amenintare ale firmelor de recuperatori.
Pur şi simplu n-au ce vă face, iar dacă insistă prea mult sau devin obraznici îi puteţi acţiona în instanţă, ajungând să le luaţi Dvs banii, nu invers.
Dan Horea