ALEA-Proiectul ”Emobility Works” la final
Uniunea Europeană este un antemergător global al energiei durabile, acordând prioritate energiei regenerabile, eficienței energetice și transportului cu emisii scăzute de carbon.Acest fapt poate fi observat în pachetul său pentru energie 2030 care urmărește să reducă emisiile de gaze cu efect de seră (GHGs) cu 40%, să asigure producerea din surse regenerabile a 27% din necesarul energetic și să crească eficiența energetică cu 27%. (Markku Markkula, Președintele Comitetului Regiunilor)
Articol editat de cristina.rusu, 25 august 2016, 14:06
Emobility Works (Mobilitatea electrică în funcțiune), este un proiect finanțat prin programul Energie Inteligentă pentru Europa, s-a derulat din luna martie 2014 până în august 2016 și a implicat 12 parteneri din 10 țări europene.
Câteva detalii despre proiect și mobilitatea urbană în folosirea mijloacelor electrice moderne, ne sunt prezentate de inginerul Florin Andronescu, directorul Agenției Locale a Energiei Alba (ALEA).
Prin acest proiect ne dorim să promovăm pentru prima oară în România, introducerea vehiculelor electrice în transportul urban, în principal, fiind o problemă de actualitate susținută la nivel european. Pentru viitor, în 20 de ani, deși poate este un termen prea lung, vom avea ocazia să vedem pe străzile orașelor multe vehicule începând cu biciclete, mopete, scutere, autoturisme, dar și autobuze sau vehicule de marfă electrice.
Energia electrică utilizată pentru bateriile care vor alimenta aceste mașini este prevăzută să vină în viitor din surse regenerabile, cu acest prilej fiind eliminată o importantă sursă de poluare a mediului urban. Noxele produse prin arderea combustibililor clasici vor fi eliminate.
Un alt avantaj foarte important este reducerea însemnată a zgomotului, iar ținta introducerii acestor vehicule electrice este pentru un mediu urban mai bun pentru locuitori. (Florin Andronescu)
În contextul în care Guvernul României a anunțat că dorește să înființeze în următorii ani cu bani europeni, peste 800 de stații de încărcare electrică, ing. Florin Andronescu a precizat:
Este un lucru bun. Noi cei de la ALEA, în anul 2014, când am lansat proiectul, aveam mari rezerve că vom putea face cât de cât ceva care să se contorizeze la sfârșitul proiectului.
Acum, după doi ani și jumătate, la finalul proiectului avem niște rezultate și mă refer la patru orașe pioner din România, respectiv Alba Iulia, Baia Mare, Bistrița și Ploiești, orașe care și-au conceput și redactat, cu ajutorul ALEA, planurile de acțiune pe mobilitate electrică, care înseamnă deja pachete de acțiuni pe diferite domenii: transportul public, transportul în scop turistic, zone comerciale sau firme de taxi care în viitor pot să se doteze cu vehicule electrice. Înființarea de către Guvern a acestor stații, duce la reducerea timpului de încărcare cu energie electrică până la 80% din capacitate în 60 de minute. (Florin Andronescu)
Cezar Firu
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.