Tu ai supravieţui la -88 de grade Celsius?
Cea mai scăzută temperatură de pe pământ s-a înregistrat în Antarctica în anul 1960. Sibienii au făcut un exerciţiu de imaginaţie iar rezultatele au fost unele catastrofale.
Articol editat de , 25 august 2016, 06:00
Într-o zi normală de vară pentru noi românii, undeva departe, chiar în Antarctica, în anul 1960, locuitorii treceau prin cea mai grea iarnă din istorie. Termometrele staţiei ruseşti înregistrau acolo colosala temperatură de 88 de grade celsius cu minus. Întrucât acum 56 de ani într-o zi de 24 august s-a înregistrat această valoare, i-am provocat pe sibieni să facă un exerciţiu de imaginaţie. Cum am trece noi de o astfel de temperatură?
În primul rând, sperăm că la Sibiu nu o să se mute vreodată Antarctica şi nu ştiu, învăţăm să trăim în igluu, ne luăm piei de animale pe noi, o să se facă şi selecţia naturală pentru că nu toţi rezistă la asemenea temperaturi şi cam asta e.
Nu cred că aş mai exista. Oricum, nu se posibil ca o astfel de temperatură să fie vreodată înregistrată la Sibiu.
Nu ştiu ce aş face sincer, probabil că mi-aş lua toate precauţiile ca să îmi fie cât mai cald dar nici aşa nu cred că ar fi îndeajuns
Din punct de vedere medical, corpurile noastre nu ar trece cu prea mult succes de o asemenea valoare.
În unele cazuri temperatura joasă duce la degerături, care înseamnă o leziune inflamatorie locală. Se constată de obicei degerături la picioare, mâini, urechi şi obraji. În cazul temperaturilor foarte scăzute se produce scăderea temperaturii cutanate şi ulterior a celei centrale a corpului, scăderea frecvenţei pulsului şi creşterea tensiunii arteriale, creşterea cantităţii de urină şi creşterea concentraţiei sângelui, cu reducerea cantităţii de lichide circulante. (Krisztina Gaal, purtător de cuvânt al Direcţiei de sănătate Publică Sibiu)
Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată în România a fost de -38.5 grade, la stația Bod, în luna ianuare, anul 1942.
Cristina Bălău
Alexandra Bucuroiu
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI.