Statueta de pe turnul Bisericii Evanghelice din Bistrița este supusă restaurării
Articol editat de cristina.rusu, 26 august 2016, 13:55
Articol editat de cristina.rusu, 26 august 2016, 13:55
Statueta Sfântului Nicolae este prima dintre cele patru statuete amplasate sub balconul turnului Bisericii Evanghelice din Bistrița care este supusă restaurării.
Demersul aparține Complexului Muzeal Județean Bistrița-Năsăud, care l-a invitat să lucreze la acest proiect pe Laurențiu Dascălu, un român emigrat în Austria la începutul anilor nouăzeci, specializat în restaurări în piatră.
Statueta Sfântului Nicolae a fost coborâtă de pe soclul unde se afla imediat după incendiul care a afectat turnul Bisericii Evanghelice din Bistrița în anul 2008.
Trecută prin mai multe incendii mari de-a lungul istoriei, piatra din care a fost făcută ea s-a fărâmițat.
Piatra s-a fragmentat tare din cauza temperaturilor foarte ridicate. Reasamblăm bucățile pe care le avem strânse și urmează să aplicăm stratul de protecție și reformarea părților care, din păcate, au fost distruse complet. (Laurențiu Dascălu)
Pe fiecare dintre cele patru muchii ale turnului Bisericii Evanghelice era amplasată câte o statuetă din piatră. Ele îi reprezentau pe Sfântul Nicolae, protectorul orașului, Sfântul Florian, protector împotriva incendiilor, Fecioara cu pruncul în brațe și pe Sfânta Ana, toate datând din secolul al XV-lea.
Istoricul de artă Vasile Duda a declarat pentru Radio Cluj că pe viitor, în locul celor 4 statuete vor fi amplasate pe turn replici ale acestora.
După finalizarea restaurării statuetei Sfântului Nicolae, echipa de restauratori, care a cooptat și elevi de la Liceul de Arte „Corneliu Baba”, va lucra și la alte obiective din oraș.
Biserica Evanghelică de la Jelna, aflată într-un avansat proces de degradare, face obiectul unui alt proiect de restaurare, am aflat de la directorul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, istoricul Corneliu Gaiu.
Biserica Evanghelică din Jelna se află în starea cea mai gravă. Beneficiind de fonduri alocate de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și cu ajutorul unei fundații din Ungaria, a fost elaborat un proiect și se va trece la realizarea unei protecții definitive a corului bisericii, care păstrează, încă, elemente, atât de plastică, cât și constructive, extrem de valoroase. (Corneliu Gaiu)
Florin Săsăsrman
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.