Festivalul ”Dilema Veche” la Alba Iulia
”NOI suntem ceilalți” este motto-ul sub care se desfășoară la Alba Iulia în perioada, 26 – 28 august 2016, cea de-a V-a ediție a Festivalului ”Dilema veche”.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 27 august 2016, 11:31
Ce aduce Festivalul în spațiul public ne spune Mircea Vasilescu, directorul festivalului:
Anul acesta Festivalul aduce foarte multă diversitate încercând să pună de acord conținutul, cu profilul extrem de complex al orașului Alba Iulia. Alba Iulia, are un patrimoniu cultural bogat, dar și diversificat, din epoci diferite, de la etnii și culturi diferite, religii diferite, iar acest lucru merită pus în valoare și cunoscut mai bine de către vizitatori.
Avem o conferință inaugurală care este a unui economist de această dată, nu a unui scriitor sau intelectual din spațiul umanist ca până acum. Este vorba de Mugur Isărescu, membru al Academiei Române. O conferință a lui Andrei Oișteanu despre evreii din România în context european.
La clubul ambasadorilor participă ambasadorul SUA în România ES Hans Klemm, ambasadorul nostru în SUA, ES George Maior fost parlamentar de Alba, ES Angela Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România și ambasadorul Republicii Slovacia în România, ES Jan Gabor.
Așadar, puncte de vedere din est și din vest.
O altă conferință aduce la Alba Iulia lideri de vârf ai cultelor religioase din România aflați pentru prima oară împreună în public, pentru a arăta reflecția comună a câtorva valori și idei a ceea ce poate fi un punct de plecare pentru soluții bune în viitor și este vorba despre ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului; ES Rafael Shaffer, Rabinul României; ES Muftiul Iusuf Murat, șeful Cultului Musulman din România. Tema conferinței: ”Migrația religiei sau religia migrației. (Mircea Vasilescu, directorul Festivalului Dilema veche).
Apreciat drept un festival care întrunește anumite standarde europene Festivalul, organizat de revista ”Dilema veche” împreună cu Primăria Municipiului Alba Iulia și Consiliul Județean Alba, oferă la acest sfârșit de săptămână (26-28 august) pe lângă conferințe și dezbateri, concerte care reunesc genuri diferite: world music, jazz, rock blues, muzică tradițională și clasică.
Dezbaterile dilematicilor au început, vineri după-amiază, cu o prezentare a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu despre parcursul economiei românești și al BNR către modernitate și către Europa. Membru al Academiei Române, Mugur Isărescu a vorbit și despre stabilitatea financiară a țării și apropierea de standardele din Occident.
Cezar Firu