Rămâi fără gaz dacă nu ai instalat detectorul funcțional!
Montarea detectoarelor automate de gaze naturale este reglementată de Normele tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate prin Ordinul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nr.5/2009, cu modificările și completările ulterioare.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 septembrie 2016, 06:00
Conform acestora, dacă geamurile încăperii în care funcţionează aparatul consumator de gaze naturale au o grosime mai mare de 4 mm, sau sunt de construcţie specială (securizat, tip Thermopan) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puţin 2% metan în aer, care acţionează asupra robinetului de închidere (electroventil) a conductei de alimentare.
Această prevedere se aplică pentru orice aparat consumator cu gaze naturale (ex. aragaz sau sobă) nu doar în cazul centralelor termice.
În privinţa instalaţiilor vechi, ANRE a precizat în iunie 2016 că dacă ele au fost proiectate, executate, recepţionate şi puse în funcţiune anterior intrării în vigoare a prevederilor Normelor Tehnice aprobate în Ordinul MEC nr. 58/2004, precum și a Normelor tehnice în vigoare şi nu există modificări față de documentația tehnică inițială, operatorul autorizat de ANRE care efectuează verificarea tehnică este cel care stabileşte dacă instalația funcționează în condiții de siguranță.
Care este poziţia E-On România? Oana Demian, purtător de cuvânt:
Dacă se descoperă că detectoarele nu au fost instalate sau nu funcţionează, E-On nu poate da amenzi, ci întrerupe alimentarea cu gaze până la intrarea consumatorului în legalitate. Controalele se fac de către firme autorizate de ANRE, verificarea instalaţiei la 2 ani şi revizia la 10 ani, inclusiv urmărirea instalării şi funcţionării detectoarelor de gaz.
O problemă des întâlnită este proasta funcţionare a acestor detectoare. Mulţi utilizatori care le-au cumpărat şi instalat le scot din priză, pentru că sună alarma şi decuplează alimentarea cu gaze prea des, la stimuli cum ar fi prăjirea unui grătar, folosirea unui deodorant de cameră ş.a.m.d. Din păcate, asta nu e o scuză în faţa celor care vin să verifice instalaţiile. Ceea ce ne-au mărturisit meseriaşii este că un aparat care nu face astfel de probleme costă cel puţin 300 de lei.
Dan Horea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.