[FOTO] 80 de ani de la primul meci de fotbal jucat pe nocturnă, din România
Un eveniment important din istoria orașului Ocna Mureș este acela că în anul 1936, pe stadionul Soda, s-a aprins lumina în fotbalul românesc, s-a aprins prima nocturnă din România.
Articol editat de Carmen Sas, 3 septembrie 2016, 06:00 / actualizat: 3 septembrie 2016, 7:28
Acest moment unic, nu doar pentru cetățenii orasului, dar și pentru fotbalul românesc, a trebuit și trebuie, pe mai departe, cinstit cum se cuvine. Astfel, duminică, 28 august 2016, ocnamureșenii i-au omagiat pe toți cei care au susținut prin munca lor o credință, un mit, o iubire infinită: fotbalul ocnamureșean și echipa Soda Ocna Mureș.
Au sărbătorit împreună echipele de fotbal Soda Ocna Mureș Old Boys, Gaz Metan Mediaș și Dinamo București 1984 – echipa de legendă, prima echipă din România care a ajuns în semifinalele Cupei Campionilor Europeni.
”De stadionul Soda, stadionul nostru al ocnamureșenilor, ne leagă multe amintiri ori evenimente care, într-un fel sau altul, au influențat semnificativ fotbalul românesc. Acest stadion a fost inaugurat într-o zi de august, în 1933, iar luminile instalației de nocturnă au fost aprinse pentru prima dată în ziua de 30 august 1936, la meciul de fotbal dintre echipele Solvay Ocna Mureș și IAR Brașov, chiar de baronul belgian Solvay, proprietarul uzinelor de sodă din oraş, care a vrut ca inginerii și muncitorii săi să aibă unde se relaxa la o partidă de fotbal, după o zi de muncă în uzină. De faima de altădată mai amintesc acum doar stâlpii şi reflectoarele originale.
Au trecut 80 de ani de atunci. În toți acești ani s-au întâmplat multe. Aici, pe acest stadion, echipa națională de fotbal a României din perioada interbelică își desfășura cantonamentele de pregătire. Echipa Solvay de atunci a devenit Soda Ocna Mureș. Această echipă mică pentru alții, dar mare pentru noi, pentru inimile noastre, a marcat constant fotbalul românesc prin jucătorii pe care i-a dat. Ocna Mureș este locul de unde au plecat Bazil Marian, Iosif Lengheriu și Ioachim Moldoveanu. (participant la Mondialul din Franța din 1938)
Tot de aici au plecat viitorii mari jucători ai CCA-ului: Cornel Cacoveanu, născut la Ocna Mureș, dar și Ion Voinescu care, deși bucureștean de origine, a jucat la Solvay Ocna Mureș în sezonul 1946-1947, acel sezon care l-a propulsat în strălucita sa carieră viitoare de la Steaua București.
De la Soda au luat drumul gloriei jucători ca Alexandru Moldovan (Dinamo București), Sorin Corpodean (jucător la U. Cluj și CFR Cluj, un foarte apreciat arbitru UEFA, actualul președinte și jucător al secției de fotbal din cadrul Clubului Sportiv Ocna Mureș).
Tot de aici, din Ocna Mureș, au plecat Ovidiu Maier (jucător la Rapid, acum jucător de bază la CS Ocna Mureș), Mircea Stanciu (jucător la Steaua, Gaz Metan Mediaș și CFR Cluj) sau Tiberiu Bălan (jucător la Rapid, Sportul, Steaua).
Din această listă nu poate să lipsească nici Ioan Andone deoarece, chiar dacă el a plecat de la Hunedoara cu acea echipă de vis a lui Mircea Lucescu, toată familia sa este originară de la 3 kilometri de Ocna Mureș și doar fenomenul colectivizării pamânturilor din anii ‘50 a făcut ca el să se regăsească la Hunedoara acolo unde părinții săi au căutat o viață mai bună.
Nu putem să uităm pe cel care a fost un legendar formator de talente fotbalistice aici, pe acest stadion: Gicu Domșa, dispărut dintre noi în toamna anului trecut. Pentru tot ceea ce a făcut pentru fotbalul ocnamureșan, pentru ce a însemnat antrenorul Gicu Comșa pentru multe generații de copii talentați, acum câteva zile, mai exact pe 22 august, tribuna stadionului nostru a primit numele său.
Faptul că de ”Zilele orașului Ocna Mureș și la 80 de ani de la primul meci de fotbal din România jucat în nocturnă”, am fost onorați cu prezența a doi înalți oficiali UEFA, Ionuț Lupescu și Matthieu Bulliard, a reprezentat pentru noi recunoașterea contribuției clubului nostru la dezvoltarea fotbalului românesc. Iată că, 80 de ani de istorie nu se pot șterge, nu se pot uita”. (Silviu Vințeler, primarul orașului Ocna Mureș).
Duminică, 28 august 2016, s-a aprins din nou nocturna stadionului, acea nocturnă care de 80 de ani veghează asupra fotbalului ocnamureșan și care a aprins lumina în fotbalul românesc. Aici, la Ocna Mureș, în urmă cu 83 de ani s-a născut o credință, un mit, o iubire infinită: echipa de fotbal Soda Ocna Mureș și să nu uităm că tot aici, s-a disputat primul meci de fotbal în nocturnă din România, pe stadionul Soda, într-o zi de august, acum 80 de ani, în 1936.
HAI SODA DRAGĂ!
Iulian Olariu Iakab / Cezar Firu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.