ISU Cluj în tabăra de vară a mediciniştilor
În săptămâna 21-28 august, ISU Cluj a sprijinit, alături de UPU-SMURD Cluj organizarea celei de-a V-a ediții a Taberei de Medicină de Urgență a studenților mediciniști (EMSS – Emergency Medicine Summer School).
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 3 septembrie 2016, 08:22 / actualizat: 5 septembrie 2016, 10:13
Un echipaj de descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul ISU Cluj au participat la mai multe activități de pregătire din cadrul programului taberei de vară.
Autospeciala și ambulanța SMURD au servit atât ca și bază materială didactică pentru cursanți, cât și pentru desfășurarea unor exerciții ce au simulat intervenția echipajelor de descarcerare și celor medicale în urma unui accident rutier urmat de încarcerarea și rănirea gravă a pasagerilor.
La această activitate au mai participat și o aeronavă a Unității Speciale de Aviație din Cluj-Napoca a MAI și echipe ale Serviciului Public Salvamont-Salvaspeo Alba care au simulat salvarea aeriană a unei victime.
Tabăra de Medicină de Urgență este o activitate de pregătire în domeniul medicinei de urgență și traumă organizată de către studenți pentru studenți şi este organizată anual de medici și paramedici de la SMURD Cluj împreună cu studenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.
La activitate au participat 33 de cursanți, studenți mediciniști din 10 universități de profil din țară și străinătate, cu specialități medicale diferite, dar pentru care a fost oferită posibilitatea de a învăța alături de persoane cu experiență să intervină cât mai prompt în orice urgență medicală începând cu obstrucția de căi aeriene superioare si până la stopul cardio-respirator, dar și în cazul asistării la accidente rutiere când adrenalina momentului dictează reacțiile.
Atelierele de pregătire au cuprins noțiuni de medicină de urgență, începând de la tehnici de bază de prim ajutor BLS, hemostază primară, managementul pacienților traumatizați sau politraumatizați, dar şi tehnici avansate de medicină de urgență cum ar fi ALS (advanced life support), tehnici de imobilizare avansate, cricotiroidostomie de urgență, plasarea unui dren toracic și noțiuni de medicină montană.
Scopul acestei tabere este pregătirea și sensibilizarea viitorilor medici cu privire la importanța acordării primului ajutor, atât în prespital, cât și în situațiile neprevăzute ce pot apărea la orice pas pe stradă cât sau în spital până la sosirea echipei de resuscitare.
Alina Nechita