Ascultă Radio România Cluj Live

Imigratie, Islam, Europa

Revista „Dilema veche” a organizat în zilele de 27 şi 28 august, la Alba Iulia, două dezbateri extrem de interesante pe tema raportului dintre fenomenul migraţiei în masă şi instituţiile/popoarele europene.

imigranţi sirieni
Foto: România, o ţară dorită de imigranţii sirieni

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 4 septembrie 2016, 07:48

Sâmbătă, 27 august, discuţiile i-au avut ca protagonişti pe ambasadorul american, Hans Klemm şi ambasadorul slovac, Jan Gabor, pe ambasadorul nostru la Washington, George Maior şi pe şefa reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Angela Cristea.

Ce a reieşit din discuţii? Că, oricât de diplomatice ar fi fost exprimările, poziţia Comisiei Europene privind imigraţia africană şi asiatică nu încântă în mod deosebit.

Angela Cristea a declarat că se încearcă transformarea crizei imigranţilor într-o oportunitate pentru UE, ceea ce presupune legalizarea prezenţei lor aici.

Premisa de la care porneşte executivul comunitar este că Europa are o nevoie evidentă de sânge proaspăt, care poate fi atras doar din zonele asiatico-africane. Europa de Est, necomunitară, nici nu intră în discuţie ca sursă de imigraţie, din motive pe care niciun demnitar european n-a acceptat să le furnizeze.

Nu se explică nici de ce, dacă e nevoie de o creştere a populaiei în ţările UE, autorităţile susţin cu disperare proliferarea homosexualităţii şi a emancipării femeilor înţeleasă ca refuz al căsătoriei şi maternităţii!

Urmarea logică este că albii europeni vor fi tot mai puţini, iar imigranţii arabi, negri şi din zona vest-indiană vor fi tot mai mulţi.

Ambasadorul slovac a spus, clar, că ţara sa nu concepe cotele obligatorii de imigranţi. Fiecare stat membru al UE trebuie să decidă dacă are sau nu nevoie de acest aport exotic. Oricum, Slovacia admite doar străini care doresc să se integreze deplin în societatea locală.

Uniunea Europeană a fost creată, sub forma CEE, ca o zonă a păcii şi prosperităţii, cu un specific bine determinat. Schimbarea în rău a modului de viaţă al cetăţenilor statelor membre sub presiunea valului migraţionist este un eşec de mari proporţii, pe care politicienii trebuie să şi-l asume, nu să încerce a-l prezenta ca pe un fapt inevitabil, a mai spus Jan Gabor.

„Vocea” Comisiei Europene, Angela Cristea, a declarat că nu sosirea imigranţilor a fost o surpriză, ci numărul lor imens, care a găsit nepregătite instituţiile specializate.

Doar în primul semestru din acest an au fost depuse peste 300.000 cereri de azil în statele UE, dar numărul de imigranţi este de milioane.

Înţelepţii Uniunii au decis că trebuie aplicate 4 măsuri, simultane: rezolvarea crizelor politico-militare din zonele de provenienţă a imigranţilor, întărirea graniţelor UE, creşterea capacităţii statelor membre de a primi azilanţi şi solidarizarea tuturor statelor UE, astfel încât redistribuirea celor care sufocă anumite state să fie posibilă.

Închiderea şi paza militarizată a graniţelor UE nu este acceptabilă, din motive umanitare, a afirmat Angela Cristea. La fel, deportările în masă sunt excluse, indiferent de motive, aşa că europenii vor trebui să se obişnuiască, volens-nolens, cu noii lor vecini, musulmanii.

Ambasadorul american, Hans Klem, a declarat că SUA va primi 85.000 de refugiaţi sirieni, nu şi emigranţi economici, din care 10.000 în acest an. Sfatul diplomatului american a fost ca autorităţile statelor europene să separe net imigraţia legală, justificată umanitar, de cea ilegală, cu motivaţie economică, din care se recrutează fanaticii necesari organizaţiilor teroriste.

Referitor la terorism, ambasadorul român la Washington, George Maior, care a fost mulţi ani director al SRI, a afirmat că nu se permite încadrarea ca suspecţi a unor indivizi pe baza apartenenţei la o etnie sau religie, ci se ia în calcul doar activitatea pro-teroristă a cetăţeanului, sub orice formă s-ar manifesta ea.

Pe de altă parte, George Maior s-a arătat surprins de cancelarul german, Angela Merkel, care nu înţelege de ce 505 milioane de europeni n-ar putea integra 2-3 milioane de imigranţi.

Fostul şef al SRI crede că între imigranţi şi europeni există deosebiri culturale majore, care conduc la veritabile şocuri în momentul contactului. Mai mult, criza imigranţilor se combină cu criza economică, Brexitul, evenimentele din Turcia şi acţiunile Rusiei, ceea ce complică enorm găsirea de soluţii eficiente.

Duminică, 28 august, a avut loc o dezbatere la care erau aşteptaţi mitropolitul ortodox al Clujului, Sălajului şi Maramureşului, IPS Andrei Andreicuţ, rabinul cultului mozaic din România, excelenţa-sa Rafael Schäffer şi muftiul cultului musulman, Yusuf Murat. Au onorat invitaţia doar mitropolitul şi rabinul, muftiul anunţând, în ultima clipă, că nu va participa la discuţii, ceea ce a surprins neplăcut pe toată lumea.

Chiar şi aşa, cei doi lideri religioşi au ajuns la concluzia comună că iudaismul şi creştinismul sunt mult mai apropiate între ele decât ar putea fi cu Islamul, deoarece au la bază un strămoş comun, Avraam, şi Vechiul Testament.

Mitropolitul Andrei a deplâns soarta celor care-şi iau lumea în cap, căutând o viaţă mai bună, dar nu concepe ca ethosul european, creştin la temelie, să fie modificat pentru a le face pe plac noilor veniţi. Atât mitropolitul cât şi rabinul sunt convinşi că nu aducerea de imigranţi este soluţia la scăderea natalităţii, ci încurajarea tinerilor să-şi formeze familii şi să aibă copii, cât mai mulţi copii.

Rabinul chiar a insistat că este nevoie de o creştere a natalităţii mai ales în rândul acelor europeni care-şi pot permite să le dea copiilor o bună educaţie.

În privinţa terorismului, ierarhul ortodox şi rabinul israelit au fost, de asemenea, de acord. Doar un individ cu educaţie precară şi instruire răuvoitor orientată poate crede că el deţine adevărul absolut, care trebuie impus lumii prin orice mijloace, inclusiv forţa.

Islamul trebuie să-şi clarifice aspectele teologice care permit interpretări abuzive, cu potenţial violent, au mai declarat mitropolitul Andrei şi rabinul Schäffer.

 

Dan Horea

Povești cu împărătese iubite de clujeni [AUDIO]
Poveștile noastre vineri, 19 august 2016, 06:00

Povești cu împărătese iubite de clujeni [AUDIO]

Spunem povești cu împărătese la 700 de ani de atestare a Clujului ca oraș. Împărătesele care au locuit la Cluj sau doar au trecut prin...

Povești cu împărătese iubite de clujeni [AUDIO]
Ziua internațională a pisicii negre
Poveștile noastre miercuri, 17 august 2016, 06:00

Ziua internațională a pisicii negre

Multe superstiții care au în cantrul lor această minunată felină cu blana de culoarea nopții, au „supraviețuit” de-a lungul...

Ziua internațională a pisicii negre
Clujul pentru turiști. Cum arată Clujul pe Trip Advisor
Poveștile noastre marți, 16 august 2016, 06:00

Clujul pentru turiști. Cum arată Clujul pe Trip Advisor

Cluj-Napoca este capitala neoficială a Transilvaniei, şi chiar dacă (probabil!) nu veţi găsi acolo vampiri, în schimb puteţi explora castele,...

Clujul pentru turiști. Cum arată Clujul pe Trip Advisor
Satele unite ale Maramureşului
Poveștile noastre sâmbătă, 13 august 2016, 06:00

Satele unite ale Maramureşului

Irlandezul Peter Hurley, stabilit de 22 de ani în România, în Maramureș, vă invită la cea de-a șaptea ediție a proiectului Drumul Lung spre...

Satele unite ale Maramureşului
Poveștile noastre vineri, 12 august 2016, 06:00

La ce să fii atent când cumperi o locuință

Când ai în plan o nouă achiziție de locuință ești pus pe fapte mari, se zice. Ideea este, ca atunci când alegi, decizia să să fie cea mai...

La ce să fii atent când cumperi o locuință
Poveștile noastre miercuri, 10 august 2016, 10:14

Spectacolul Perseidelor în noaptea de 12/13 august

Dacă este august, sunt Perseidele. Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre roiurile de meteori activi...

Spectacolul Perseidelor în noaptea de 12/13 august
Poveștile noastre duminică, 31 iulie 2016, 08:34

Corectitudine politică, o eroare cu urmări grave

Nu e voie să zici negri americani ci afro-americani, nu e voie să zici ţigani ci romi, nu e voie să zici handicapaţi (nici măcar oameni cu...

Corectitudine politică, o eroare cu urmări grave
Poveștile noastre vineri, 29 iulie 2016, 11:26

Mașinile de scăldat

Vara, mersul la mare face parte din rutina aproape oricărei familii. Şi atunci să vezi probleme. Stai cu nevasta ore în şir să probeze costume...

Mașinile de scăldat