Tratament cu anticorpi pentru pacienţii afectaţi de Alzheimer
În cazul unor pacienţi afectaţi de Alzheimer, un tratament cu anticorpi a permis reducerea depozitelor de plăci de amiloide tipice maladiei. De asemenea, progresia tulburărilor cognitive pare încetinită, susţin nişte studii efectuate de un grup de cercetători elveţieni şi americani.
Articol editat de Carmen Sas, 4 septembrie 2016, 06:00
O echipă de la Univesitatea din Zurich, asociată companiei americane Biogen, a testat un anticorp monoclonal botezat ‘Aducanumab’ care atacă într-o manieră dirijată plăcile amiloide. El se leagă de acestea din urmă şi provoacă degradarea lor.
Un prim studiu clinic a fost efectuat timp de un an pe un eşantion de 165 de pacienţi aflaţi într-un stadiu precoce al maladiei. S-a constatat că depozitele de peptide beta-amiloide au fost reduse efectiv, susţine noul studiu publicat în revista „Nature”.
Acţiunea anticorpilor este impresionantă şi efectul său depinde de doza şi durata terapiei, indică prof. Nitsch, cel care conduce echipa de cercetători elveţieni.
La pacienţii care au primit doza cea mai mare, plăcile, practic, au dispărut după un an. De asemenea, subiecţii care au primit Aducanumab au prezentat o încetinire a simptomelor de declin cognitiv.
În timp ce la pacienţii din grupul placebo, capacităţile cerebrale se deteriorau semnificativ, ele au rămas net mai stabile la cei cărora li s-a administrat cea mai mare doză de anticorpi, adaugă Roger Nitsch.
Totuşi, s-au constatat şi nişte efecte secundare pasagere la unii pacienţi, în special dureri de cap uşoare sau medii, precizează cercetătorii. Mici anomalii, legate probabil de eliminarea de depozite, au fost observate şi la RMN.
Potrivit prof. Nitsch, este posibil ca un pas esenţial să fi fost făcut în lupta împotriva acestei maladii neurodegenerative. Totuşi, pentru moment, pierderea funcţiilor cognitive rămâne ireversibilă. De aceea numeroase echipe de cercetători din lumea întreagă încearcă să găsească un mijloc de diagnosticare precoce a acestei boli.
Depozitele de plăci neurotoxice se produc efectiv în creier cu mai bine de zece ani înainte de apariţia primelor simptome ale maladiei Alzheimer.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.