Ascultă Radio România Cluj Live

Ce se întâmplă când exagerăm cu acțiunile caritabile?

Foarte multe proiecte de caritate derulate de diferite organizații din România înseamnă irosire de bani și resurse din cauza lipsei viziunii și a planurilor pe termen lung. Astfel, proiecte de asistare în educație a copiilor din comunitățile sărace de rromi, de exemplu, pe perioada primelor 8 clase, devin parțial inutile în contextul în care acei copii nu beneficiază de un astfel de sprijin, după finalizarea clasei a VIII-a.

Ce se întâmplă când exagerăm cu acțiunile caritabile?

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 5 septembrie 2016, 15:59 / actualizat: 5 septembrie 2016, 17:27

Despre caritate și greșeli făcute fără intenție, în domeniul întrajutorării am aflat de la Attila Daray, președinte al Dorcas Cluj.

Cu activitate în domeniul carității, încă de dinainte de 1980, Dorcas România este una dintre cele mai vechi asociații care a oferit ajutor și sprijin oamenilor și comunităților sărace sau în nevoie.

Înainte de 89 activitatea Asociației Dorcas era una de underground. Familiile celor persecutați de regimul comunist erau ajutate în secret cu bani și suport moral.
Dorcas România, în prezent implementează și supervizează proiecte în 8 județe din țara noastră.

Caritatea pentru Dorcas este pur și simplu, un semn de ascultare față de chemarea care cred că există pentru fiecare dintre noi, iubirea de semeni.

În sensul acesta Dorcas și-a propus să-i ajute pe cei săraci și dezavantajați.

Dorcas lucrează în România din 1980. În secret erau ajutate familiile persoanelor persecutate în acea vreme. Primeau consiliere și sprijin material.

La un moment dat, prin anii `86-`87 Dorcas avea 160 de puncte secrete în România, unde se aduceau ajutoare, în special alimente și literatură creștină, iar după `89 am început activitatea în mod mai organizat. În 1993 a fost înregistrată Asociația Dorcas Aid România și de atunci, prin proiecte de ajutorare și dezvoltare încercăm să facem caritate. (Attila Daray, președinte al Dorcas Cluj)

Rep: Sunt tot mai multe canalele deschise înspre Dorcas sau s-au împuținat de-a lungul timpului? Mă refer la sprijinul pe care îl primiți, în bani, în produse, în alimente?

Dorcas România face parte dintr-o familie mai largă de organizații Dorcas, iar organizația mamă este în Olanda. Aceste canale, și în Olanda, s-au schimbat de-a lungul vremii. De la o participare foarte mare: persoane fizice, biserici, firme private, s-a ajuns, în acest moment, la o combinație între aceste categorii, plus sprijin din partea guvernului, dar și fonduri europene.

Până acum am avut resursele necesare și sunt convins că le vom avea în continuare. Lucrăm mai mult pe partea de strângere de fonduri, dar nu este un lucru rău, ajută foarte mult la educare, conștientizare, foarte importantă în lucrarea asta de caritate. (Attila Daray, președinte al Dorcas Cluj)

Rep: Dorcas Cluj se extinde, depășește granițele Clujului, ajunge chiar până în Kenya. Ce înseamnă Dorcas Cluj și deschiderea înspre societate, înspre oamenii în nevoie? Eu știu că voi ajutați nu doar copii, ajutați și bătrâni și nu pentru că le asigurați cele necesare traiului ci îi învățați să trăiască într-un anumit fel, să îngrijească animale, să îngrijească culturi.

Într-adevăr, asigurăm și implementăm proiecte în opt județe, de la Oradea până în Botoșani și Vaslui.

Proiectele noastre se bazează pe un studiu care folosește foarte multe statistici și strategii guvernamentale. Vrem să ajutăm exact acolo unde-i nevoia mai mare și, într-adevăr, în acest context ajungem până la copii, până la persoane în vârstă.

Fiecare categorie de vârstă se regăsește ca si beneficiar în proiectele noastre.

Referitor la copii, avem proiecte de educare, în special în comunitățile de rromi, dar nu exclusiv, pentru că întotdeauna mergem pe ideea să fie ajutate cele mai sărace persoane și nu întotdeauna este borba despre rromi.

Mai nou, în schimb, am trecut de la proiectele pentru copii la proiecte comunitare.

Foarte multe organizații de caritate non guvernamentale ajută cu servicii directe pentru beneficiari și e foarte bine, dar nu punem destul accent pe contextul, comunitatea în care trăiesc sau se află acești beneficiari. (Attila Daray, președinte al Dorcas Cluj)

Rep: Și practic, putem pe de o parte să le facem rău, iar pe de alta să irosim servicii, să irosim bunuri…

Exact, Sunt câteva exemple elocvente, proiectele pentru copii, de educare after school, sunt la modă acum. Dar ce se întâmplă cu copiii după cele opt clase, au șanse să -și continue studiile? Dacă nu au șanse, unde se întorc după aceste proiecte? Se întorc exact în aceleași comunități?

De asemenea, cursurile de reorientare profesională în aceleași comunități sărace nu ajung să îmbunătățească semnificativ nivelul de trai al beneficiarului pentru că acesta nu are acces la locuri de muncă în domeniul în care a urmat cursul.

Adică, serviciile sunt foarte multe și bune, dar uităm des de aplicarea pe termen lung. Întorcându-mă la Dorcas și vorbind de beneficiari, copiii nu mai sunt o categorie separată. Acum ne adresăm nevoilor comunității.

Într-adevăr, în multe comunități, copiii au un rol special în proiectele noastre, iar în familii avem proiecte care încearcă să le asigure un trai decent, pe termen lung. (Attila Daray, președinte al Dorcas Cluj).

Suntem mândrii de câteva astfel de proiecte pe care le avem în două mari zone din țară. Unul este în Sălaj, zona Crasna și celălalt în zona Botoșaniului. Deja sunt înființate asociații de fermieri din primii beneficiari ai proiectului, înca din 2007.

Am identificat nevoile comunităților, cum spuneam, și categoriile. Astfel, sunt cele cărora le oferim animale domestice, păsări de curte sau culturi de plante, dar trebuie să ofere mai departe din ceea ce obțin, apoi sunt oamenii care pot face mici împrumuturi (500 de euro, de exemplu) și care își pot permte o oarecare creștere economică și mai sunt persoanele care pot împrumuta până la 2.000 de euro și au nevoie de ajutor pentru înființarea de mici afaceri.

sere dorcas

Toți au nevoie de ajutor, la un anumit nivel și noi îl oferim pentru că înseamnă creștere pentru întreaga comunitate. (Attila Daray, președinte al Dorcas Cluj).

 

 

Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
gladiator roman
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir
Special RCJ vineri, 16 iunie 2017, 11:32

Fost-ai lele cât ai fost

Fost-ai lele cât ai fost, expresie care se pliază minunat pe realităţile noastre. O teorie des vehiculată afirmă că vremea politicii a trecut,...

Fost-ai lele cât ai fost