Eliminarea plafonului privind indemnizaţia pentru mame creează mari probleme
UPDATE, ora 17.00
Articol editat de , 6 septembrie 2016, 16:30
Fiscul face verificări privind cea mai mare indemnizaţie de creştere a copilului – de 35 de mii de euro pe lună – obţinută de o persoană din Sibiu.
Potrivit presei, este vorba despre un om de afaceri care până acum nu a încasat niciun ban din această indemnizaţie.
Luni, 5 septembrie, Ministerul Muncii anunţa că mai puţin de 1 la sută din numărul celor care beneficiază de această indemnizaţie consumă o treime din bugetul alocat la nivel naţional.
Ministrul de resort Dragoş Pâslaru a spus că guvernul nu va tăia sau plafona aceşti bani. El a adăugat că Legislativul este singurul for care ar trebui să evalueze consecinţele. Marți, 6 septembrie, preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a declarat că nu se justifică reluarea dezbaterilor în Parlament, în condiţiile în care proiectul a fost susţinut, la momentul respectiv, de toate grupurile parlamentare:
Legea, aşa cum este, este foarte bună. Dacă sunt cinci sau şase excepţii pe ţară, asta nu e o problemă, pentru că acele femei şi familiile lor de-a lungul timpului au contribuit la buget, pentru că, aşa cum ştiţi, indemnizaţia pentru mamă este un calcul la 80% din indemnizaţia pe care a avut-o în ultimul an. Nu se justifică o dezbatere în Parlament şi, repet, toate grupurile parlamentare am susţinut legea aşa cum a fost ea iniţiată.
La 1 iulie a intrat în vigoare legea prin care a fost eliminat plafonul de 3.400 de lei pentru indemnizaţia de creştere a copilului. Acum părinţii care vor să îşi crească copilul până la vârsta de doi ani pot primi de la stat 85% din media veniturilor realizate cu un an înainte de naştere.
……………………………………………………………………………………………………………
UPDATE: 6 sep, ora 11.00
Guvernul nu va tăia sau plafona indemnizaţia pentru creşterea copilului, a anunţat ministrul muncii, Dragoş Pîslaru.
El susţine că legislativul, care adoptă aceste reglementări, este singurul for care ar trebui să evalueze consecinţele.
Ministrul muncii a precizat că pentru acest an există resursele bugetare necesare, dar anul viitor va trebui să se ia măsurile de rigoare.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Eliminarea plafonului pentru indemnizaţia de creştere a copilului produce dezechilibru în distribuirea echitabilă a banilor destinaţi acestui sector.
Ministerul Muncii precizează, într-un comunicat, că 242 de persoane – adică 0,17% din numărul celor care beneficiază de această indemnizaţie – consumă o treime din bugetul alocat la nivel naţional.
Cea mai mare sumă ajunge, potrivit aceleiaşi surse, la 35.000 de euro, bani pe care îi încasează o mamă din Sibiu.
Reamintim că de la 1 iulie a intrat în vigoare legea prin care Parlamentul a eliminat plafonul de 3.400 de lei pentru indemnizaţia de creştere a copilului.
Acum, părinţii care vor să stea acasă cu copilul până la vârsta de doi ani pot primi de la stat 85% din media veniturilor realizate cu un an înainte de naştere.
Redacţia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.