Studenţi europeni pe urmele romanilor în Capitala Daciei
Studenţi ai universităţilor Exeter, Marea Britanie, Heidelberg, Germania, Viena, Austria şi Babeş-Bolyai din Cluj, România s-au aflat în aceste zile în tabăra organizată de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei pe şantierul arheologic de la Colonia Dacica Sarmizegetusa în cadrul primului Program Intensiv de Studii (ISP – Intensive Study Program ) din cadrul proiectului European From Theory to Practice – International Teaching in Field Archaeology in Roman Sarmizegetusa, finanţat de Comisia Europeană în cadrul programului Erasmus+.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 septembrie 2016, 18:00
Proiectul MNIT are ca obiectiv principal crearea, adoptarea și promovarea unui model de învățare nonformală și informală și dezvoltarea de competențe cros-sectoriale și transferul de abilități profesionale studenților pe șantierul arheologic școală de pe situl roman Sarmizegetusa, cu scopul de a facilita o atitudine antreprenorială și o experiență practică folositoare pentru mobilitatea studenților pe piața europeană a muncii în domeniul arheologiei.
În cele 15 zile de tabără, studenţii s-au familiarizat cu multe aspecte legate de cercetare şi cu cerinţele arheologiei de vârf, astfel încât integrarea lor pe piaţa muncii să fie cât mai uşoară. Scopul programului urmăreşte de asemenea dezvoltarea cooperării la nivel universitar european şi stabilirea de parametrii unitari de învăţare pe şantierele arheologice europene de tip şcoală. Astfel, studenţii au avut parte de prezentări interactive despre istoria cercetărilor la Sarmizegetusa, a monumentelor importante de pe acest sit de prim rang, ghidaje organizate în Forul oraşului Roman, dar şi în Amfiteatru şi în Zona Sacră. Totodată, studenţii au fost implicaţi direct în activitatea de cercetare arheologică care s-a desfăşurat în special în zona monumentului Praetorium Procuratoris, unde au săpat şi descoperit chiar ei, încăperi ce făceau parte din Sediul Procuratorului Financiar al Provinciei Dacia. Pe lângă cercetarea clasică, tinerii au învăţat să interpreteze fotografiile aeriene ale sitului, despre metodele moderne de achiziţie şi prelucrare a datelor de pe şantierele arheologice, precum şi folosirea dronei în fotogrametria aeriană şi prelucrarea tridimensională şi virtuală a săpăturii arheologice etc.
Proiectul european se desfășoară în perioada 1 octombrie 2015 – 30 septembrie 2017, având ca activități principale realizarea unui curriculum academic ce vizează practica de specialitate în arheologie pe șantierele arhologice școală, realizarea unui manual cu metode specifice de învățare și predare moderne prin schimb de experiență între universitățile participante și instituția muzeală clujeană, precum și două Programe Intensive de Studiu pentru studenții din învățământul superior ce se vor desfășura în cadrul sitului roman Colonia Dacica Sarmizegetusa.
Redacția
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.