Animal de companie: Sunt animalele noastre de companie fericite?
Salut, eu sunt Vlad şi acesta este primul articol pentru rubrica Animal de companie, pe care o veți putea citi în fiecare zi de joi. Vom vorbi despre animale de companie, comportamentul acestora, cum să ne facem viaţa împreună cu ele mai frumoasă şi cum să interacţionăm într-un mod sănătos cu ele.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 septembrie 2016, 06:00 / actualizat: 16 august 2017, 23:30
Pentru început m-am gândit să discutăm despre ce este bunăstarea animală şi cum ne poate ajuta aceasta să aflăm dacă ţestoasa, câinele, pisica sau orice alt animal este fericit alături de noi sau cum putem să-i creştem calitatea vieţii. În final asta ne dorim cu toţii pentru animalele noastre, să aibă parte de o viaţă cât mai frumoasă împreună cu noi.
În ziua de azi, tot mai multe ţări recunosc animalele ca pe nişte fiinţe care simt, şi la nivel ştiinţific este tot mai accepatat că toate animalele vertebrate, adică mamiferele, păsările, peştii, reptilele şi amfibienii dar şi unele nevertebrate precum cele din familia caracatiţelor, au capacitatea să simtă durere, frică şi stres şi să aibă parte de emoţii pozitive sau negative. Noi considerăm că este datoria fiecărui deţinător de animal responsabil, să-i ofere acestuia şansa la cât mai multe experienţe pozitive. Toţi ne dorim asta pentru prietenii noştri, tocmai din acest motiv cercetătorii au dezvoltat o întreagă ştiinţă care se ocupă cu aşa ceva.
Aceasta se numeşte: bunăstarea animală, iar experţii care se ocupă de acest domeniu au încercat să găsească unelte prin care să măsoare cât de bine se simt animalele din grija noastră, fie ele de fermă, din grădini zoologice, de laborator sau chiar cele de companie.
Specialiştii de la Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor, cel mai mare organism internaţional din acest domeniu, au dezvoltat o definiţie a bunăstării animale:
Bunăstarea animalelor se referă la modul în care un animal face faţă condiţiilor în care trăieşte. Un animal are o bunăstare ridicată (după cum este indicat de dovezile ştiinţifice) dacă este sănătos, confortabil, bine îngrijit, se află în condiţii de siguranţă, are posibilitatea de a-şi exprima comportamente fireşti (înnăscute) şi dacă nu suferă de stări neplăcute precum durere, frică sau stres. O bunăstare ridicată a unui animal, implică prevenţia bolilor şi îngrijire medical-veterinara, oferirea unui adăpost potrivit, management, nutriţie, tratament omenos şi eutanasiere umană. Bunăstarea animală se referă la starea animalului; (…) (OIE – The World Animal Health Organisation, 2007)
Cu ce aş vrea să rămâneţi acum sunt cele cinci întrebări care au rezultat din această definiţie. Primele trei se referă la sănătatea fizică a animalului:
1) Are animalul parte de mâncare adecvată şi apă potabilă?
2) Are animalul parte de un mediu de viaţă confortabil, cu acces la adăpost împotriva frigului, a ploii sau de alte animale?
3) Este animalul scutit de dureri, răni sau boli, şi are acces la îngrijiri medicale de calitate?
Din experienţă pot să spun că în general, în ziua de azi, avem grijă bine de sănătatea fizică a prietenilor noştri. În magazine se găseşte mâncare de calitate, veterinarii sunt bine pregătiţi şi accesul la informaţii este tot mai uşor.
Noi aici la rubrica Animal de Companie ne vom concentra pe următoarele două întrebări, care se referă la sănătatea mentală:
4) Are animalul posibilitatea să-şi exprime comportamente naturale, specifice speciei?
5) Este acesta fericit şi scutit de frică şi stres?
Acum, cu aceste întrebări în minte, fiecare poate face o analiză a bunăstării animalelor pe care le îngrijeşte. Cred că toţi suntem de acord că un animal fericit, sănătos atât fizic cât şi mental este un animal cu care putem trăi o relaţie pozitivă şi benefică pentru fiecare.
Acesta a fost articolul pentru prima ediție, vă invităm în continuare să ne spuneți ce le face pe animalele voastre fericite şi ce teme vă doriţi să abordăm pe viitor. Ne puteți citi și săptămâna viitoare, când vom încerca să răspundem la întrebarea: Câinele tău ştie ce te face fericit?
Vlad Vancia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.