Ascultă Radio România Cluj Live

O ceaşcă cu cafea te ajută să fii mai sănătos!

Circa 400 de miliarde de ceşti de cafea sunt consumate în fiecare an în lume.

O ceaşcă cu cafea te ajută să fii mai sănătos
Foto: O ceaşcă cu cafea te ajută să fii mai sănătos

Articol editat de Carmen Sas, 10 septembrie 2016, 06:00

Deşi majoritatea oamenilor beau zilnic cafea ca pe un stimulent, de multe ori nu știu ce beneficii pentru sănătate are această băutură cu aromă şi gust plăcut.

La polul opus se află cei care au auzit despre pericolele consumului de cafea – un mit pe care oamenii de știință l-au îngropat în cele din urmă, acum câțiva ani. Într-un studiu realizat în anul 2008 de Şcoala de Sănătate Publică Harvard, s-a constatat că bărbații și femeile care beau şase ceşti de cafea pe zi nu îşi cresc riscul de boală sau deces prematur.

Compușii activi din cafea nu numai că neutralizează radicalii liberi, dar şi lucrează pentru a elimina pagubele provocate de aceştia. De fapt, studiile au arătat că această băutură poate reduce riscul de cancer de colon, cancer de sân și cancer la ficat. De asemenea, scade considerabil riscul de dezvoltare a cirozei.

Cafeaua îmbunătăţeşte sănătatea cardiacă, reduce riscul de Parkinson şi sporeşte performanţele mentale, deoarece cofeina stimulează producerea de neurotransmiţători – serotonina, dopamina şi noradrenalina. A fost dovedit faptul că ea joacă un rol important în lupta împotriva diabetului de tip II. Este o băutură cu conținut caloric scăzut (dacă nu i se adaugă frişcă şi zahăr), cu doar două calorii per ceaşcă.

Un fapt mai puțin cunoscut este că variantele de cafea cu cofeină şi fără cofeină au aproape aceleași beneficii pentru sănătate. Iată alte câteva beneficii ale consumului zilnic de cafea: îmbunătăţeşte starea de spirit, reduce riscul general de depresie şi suicid, stimulează reflexele şi memoria, protejează împotriva bolilor precum Alzheimer, Parkinson și alte boli neurodegenerative, permițând controlul mișcării. Ajută la prevenirea aterosclerozei (arterelor înfundate), ceea ce reduce riscul de infarct miocardic şi accident vascular cerebral.

Cafeaua poate diminua riscul de tinitus, de cancer de piele şi combate disfuncțiile erectile la bărbați. Persoanele care au probleme de stomac, hipertensivii şi femeile însărcinate trebuie să limiteze consumul zilnic de cofeină.

 

RADOR

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate