Încălzirea globală îmbolnăvește oceanele
Încălzirea globală afectează oceanele planetei mai mult ca niciodată, propagând maladii la animale şi la oameni şi ameninţând siguranţa alimentară pretutindeni în lume, previne un raport ştiinţific publicat pe 5 septembrie.
Articol editat de cristina.rusu, 11 septembrie 2016, 15:00
Cercetările au fost efectuate de 80 de oameni de ştiinţă din douăsprezece ţări, au precizat experţii reuniţi la Honolulu pentru Congresul Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN).
Apele planetei au absorbit peste 93% din căldura suplimentară rezultată din încălzirea globală, proces care a început prin anii ’70, limitând astfel căldura resimţită pe Terra, dar modificând radical ritmul vieţii în oceane, subliniază Dan Laffoley, unul dintre principalii autori ai raportului intitulat „Explicaţii despre încălzirea oceanică”.
Studiul, care a vizat toate ecosistemele marine importante, de la microbi până la balene şi până la adâncimi mari ale oceanelor, a evidenţiat că meduzele, păsările şi planctonul (totalitatea organismelor acvatice, în general cu dimensiuni microscopice, lipsite de mijloace de înot, dar deplasate în mediul de viață de valuri și curenți marini – n.tr.) au migrat în direcţia polilor frigului, parcurgând până la 10 grade latitudine.
Aceste migraţii climatice sunt „de 1,5 până la 5 ori mai rapide decât tot ceea ce vedem noi la nivelul solului”, estimează Laffoley. „Suntem pe cale să schimbăm anotimpurile în oceane”.
Acest raport, în care peste un sfert dintre constatări sunt inedite, conţine studii indicând că încălzirea globală afectează sistemele meteorologice şi provoacă tot mai multe furtuni.
De asemenea, raportul afirmă că deţine dovezi potrivit cărora încălzirea oceanelor provoacă o amplificare a maladiilor la populaţiile vegetale şi animale şi, mai ales, la oameni.
Trebuie să reducem drastic gazele cu efect de seră, a estimat Carl Gustaf Lundin, director al programelor marin şi polar la UICN. Nu există nicio îndoială că noi suntem cauza acestor modificări şi ştim care sunt soluţiile, a punctat el.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.