Chirie sau loc în cămin?
Odată cu sosirea toamnei, studenţii solicită fie un loc în căminul Universităţii Lucian Blaga, fie o chirie in Sibiu.
Articol editat de , 12 septembrie 2016, 06:00 / actualizat: 13 iulie 2017, 12:59
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu îşi întâmpină studenţii cu 2.000 de locuri de cazare în cămine, în anul universitar 2016-2017, ale căror tarife variază între 165 și 676 de lei, în funcţie de condiţii. Ca în fiecare an, pretenţiile studenţiilor au crescut – dacă majoritatea aleg un loc în cămin pentru a fi mai aproape de facultate, sunt mulţi care preferă chiria.
E o foarte mare cerere la căminele din Bulevardul Victoriei, pentru că lumea vrea să stea cât mai aproape de sediile facultăților, dar încercăm sigur să soluționăm totul. Noi am rămas la aceleași tarife atât la cazare cât și la masă. Nu avem intenția să mărim, din contră, încă de anul trecut studenții nu mai trebuie să plătească internetul separat. (Ioan Bondrea, rectorul ULBS)
Datorită numărului mare de solicitări de locuri de cazare, oamenii şi-au deschis un business şi închiriază cămine private.
260 de lei este chiria lunară. La început se plătesc un fond de cămin de 150 de lei anual, 15 lei taxa de garanție pentru cheie și 6 lei tarif de acces în cămin. În rest, lunar, așa cum spuneam, se plătește o taxă unică de 260 de lei în care sunt incluse și utilitățile, 4 persoane în cameră, baie comună la 2 camere, oficiu de gătire, spălătorie, spălătorie. Este un cămin privat dar este după modelul celor din Vasile Aron. Dacă sunteți la fără taxă, beneficiați de subvenție 60 de lei. (Marius Anghelescu, deținătorul unui astfel de cămin)
Studenţii sunt atraşi de un loc în chirie şi se îndreaptă spre periferia oraşului, unde apartamentele sunt noi mai ales în cartierele rezidenţiale.
Prețurile au rămas aceleași ca și anul trecut. De exemplu, o garsonieră confort I se poate închiria la 150 de Euro maxim, un apartament de două camere, indiferent de zonă costă de la 180 până la 250 de Euro, iar un apartament cu 3-4 camere e de la 250 până la 300 de Euro. Acum, în 2016, majoritatea tinerilor preferă să nu mai stea în centru în locuințele vechi.
Noul an universitar începe în data de 3 octombrie 2016.
Alexandra Bucuroiu
Ascultă Radio Antena Sibiului online AICI.