Noi reguli pe piaţa poliţelor RCA votate de Senat
Pe fondul nemulţumirii patronatelor din transporturi, care au ameninţat cu proteste, senatorii au adoptat un proiect de lege, care ar urma să aducă noi reguli pe piaţa poliţelor RCA.
Documentul a fost votat cu largă majoritate. Au fost 74 de voturi PENTRU, doar 5 ÎMPOTRIVĂ şi 8 abţineri.
Principala prevedere a legii este stabilirea unor criterii clare pe baza cărora să fie calculat un tarif de referinţă pentru fiecare categorie de autovehicule. Senatorul PSD Sorin Bota a explicat că prin noua lege se va evita pe viitor scumpirea exagerată a poliţelor RCA:
Dorim, prin această lege, să limitam acest lucru, să dăm posibilitatea mult mai bună la înţelegerea amiabilă între compania de asigurări şi persoana care urmează să fie despăgubită, să aducem răspunderea căre conducătorul auto, mai ales în cazul firmelor, companiilor de transport care sunt penalizate ele ca şi companii, o întreagă flotă este penalizată pentru că au în interior un şofer care are accident în fiecare an, lucru care nu este normal, şi răspunderea să meargă către conducătorul auto, nu numai către companie.
În timpul dezbaterilor, liberalii au amintit că Guvernul intenţionează să adopte miercuri, 14 septembrie, o Ordonanţă de Urgenţă pe aceeaşi temă, cerută imperios de transportatori. Ei au acuzat din nou Autoritatea de Supraveghere Financiară că nu a găsit din timp soluţii la criza RCA. Senatorul PNL Teodor Atanasiu:
Aş vrea să remarc că în subordinea noastră, a parlamentului, este instituţia care ar fi trebuit să rezolve problema, nu ar fi trebuit să ajungem aici. Instituţia se numeşet ASF. Ar trebui să vină în faţa parlamentului, să ne spună de ce am ajuns în această situaţie şi probabil să scăpăm de conducătorii acestei instituţii care nu şi-au făcut treaba şi au adus lucrurile până aici. Dacă tot vom avea ordonanţă de urgenţă miercuri, 14 septembrie, cred că nu mai este cazul să parcurgem lunga procedură parlamentară cu acest proiect de lege.
Proiectul de lege va fi trimis la Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.
Articol editat de Camelia Velțan, 13 septembrie 2016, 18:54
Radio România Actualităţi