Românii, în topul traficanţilor de migranţi
Traficul cu refugiaţi a înregistrat schimbări semnificative de la începutul anului trecut şi pâna în vara acestui an, în special în privinţa rutelor folosite de traficanţi şi a naţionalităţii aceastora.
Articol editat de , 13 septembrie 2016, 15:33
Un raport al Centrului European pentru combaterea traficului cu migranți, care funcţionează la nivelul Europol, arată că românii rămân în topul traficanţilor, deşi au fost depăşiţi de turci.
Corespondentul Radio România, Claudia Marcu:
În timp ce ruta mediteraneeană centrală rămâne preferata traficanților, aceștia încep să apeleze și la rute alternative, pe apă, pe uscat dar și aeriene. Cel mai des traficanții se folosesc de camioane și TIR-uri pentru a introduce ilegal migranții în Europa. Numai în acest an, Europol a primit informații legate de 12.000 de suspecți, Spre deosebire de anul trecut, când România era pe primul loc în topul țărilor de proveniență, anul acesta cei mai mulți traficanți sunt de naționalitate turcă, o creștere cu aproape 300 la sută față de anul trecut. Românii coboară pe locul al treilea. Din ianuarie până în august au fost identificați 216 români implicați în traficul cu migranți. Se înregistrează din ce în ce mai multe cazuri de exploatare a refugiaților pe piața muncii, aceștia trebuie să-și plătească datoriile față de traficanți. Cei mai mulți însă, 64 la sută, plătesc serviciile pe loc. (Claudia Marcu, corespondentul Radio România)
Radio România Actualități
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.