Animal de companie: Câinele tău știe ce te face fericit?
Salut, acesta este al doilea articol al rubricii Animal de Companie, de de Radio Cluj. Eu sunt Vlad și astăzi am ales să scriu despre unul dintre cei mai buni prieteni ai omului, câinele.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 septembrie 2016, 08:00 / actualizat: 16 august 2017, 23:29
În ultimii 15-20 de ani, relația noastră cu câinii a devenit mult mai apropiată. Aceștia au ajuns in casele noastre, unde de cele mai multe ori sunt considerați parte din familie. În tot acest timp, câinele s-a bucurat de o binemeritată atenție și din partea oamenilor de știință din toată lumea. Aceștia au încercat să afle cât mai multe lucruri care ne-ar putea ajuta să-i înțelegem mai bine pe ei și capacitatea fantastică a acestora de a interacționa cu noi.
Sunt sigur că cei mai mulți dintre voi care aveți sau ați avut o relație apropiată cu un câine, ati simțit, cel puțin o data, că acesta știe prin ce stare emoțională treceți: bucurie, tristețe, frică etc. Și ati avut dreptate, așa și este!
Într-un studiu recent (august 2014) publicat în faimosul jurnal ştiinţific, Animal Cognition: Fetching what the owner prefers? Dogs recognize disgust and happiness in human behaviour, un grup de cercetători a demonstrat capacitatea câinilor de a recunoaşte emoţiile stăpânului (bucurie, neutralitate şi dezgust) şi chiar de a lua o decizie în baza acestei informaţii. Au ajuns la această concluzie după ce au pus mai mulți câini să facă aport la unul din două obiecte care au fost manipulate de îngrijitorul lor. Un obiect era manipulat de om în timp ce acesta avea pe față o stare de bucurie iar pentru al doilea obiect acesta mima o față de dezgust. Așa cum probabil vă gândiți, marea majoritate a câinilor au ținut cont de emoții și au ales să facă aport la obiectul care a stârnit bucuria pe faţa omului. Și mai interesant este că atunci când au refăcut studiul, cu aceeași câini și în aceleași condiții, dar au rugat oameni străini să arunce obiectele, câinii nu au mai ținut cont de emoțiile afișate pe fețele străinilor și nu avut nici o preferință pentru ce obiect să aducă inapoi.
Oamenii de știință sunt de părere că cel mai probabil această capacitate de a recunoaşte emoţiile omului a evoluat odată cu procesul de domesticire, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul altor abilităţi (îndreptarea atenţiei către locul indicat de om prin arătatul cu degetul) care le-au ușurat adaptarea în societatea noastră si traiul alături de noi.
Acum că știm această informație, ne putem folosi de ea, ca de o unealtă în plus, pentru a ne educa și învăța câinele diverse comportamente utile, de exemplu: când acesta se joacă singur prin casă sau prin curte cu o jucărie, e bine să-i arătăm că ne bucurăm pentru ceea ce singur a ales să facă. Acest lucru îl va ajuta pe câine ca pe viitor să aleagă jucăriile și nu mobila sau pantofii noștri pentru a se juca. Ținând cont de faptul ca patrupezii nostri sunt atat de sensibili și buni la cititul emoțiilor noastre, noi la Radio Animale recomăndam o expresivitate autentică si consecvență în interacțiunile noastre cu ei. Astfel, aceasta poate deveni o unealtă pentru educație mult mai sănătoasă și distractivă decât altele mai tradiționale sau chiar aversive.
Acesta a fost articolul pentru această săptămână. Vă invit să ne lăsați comentarii despre tema de azi sau dacă credeți că vă putem ajuta în rezolvarea anumitor comportamente problematice pe care le pot avea animalele voastre de companie: lătratul excesiv, agresivitate față de oameni sau câini străini etc şi nu uitați că vă așteptăm in continuare să ne scrieți ce teme vă doriţi să abordăm pe viitor. Ne auzim si citim săptămâna viitoare când colega mea Carina va vorbi despre fericirea la pisici.
Vlad Vancia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.