Dreptatea umblă cu capul spart
Expresia „dreptatea umblă cu capul spart” îşi găseşte confirmări de când e lumea (asta fiind şi cauza pentru care a apărut). De ce? Fiindcă, în ciuda poruncilor biblice, a preceptelor morale, a legilor penale şi civile, omul e tentat să tragă spuza pe turta lui, indiferent dacă i se cuvine sau nu.
Articol editat de Carmen Sas, 15 septembrie 2016, 09:57
De obicei, cu cât i se cuvine mai puţin, cu atât mai agresiv acţionează.
Aiuritor este că Justiţia, în mod oficial, afirmă că aplică legile, nu că face dreptate! Există chiar noţiunea de „adevăr juridic”, care nu e deloc obligatoriu să fie identic cu adevărul-adevărat, ba chiar, foarte adesea, nu este. De aici, multe sentinţe nedrepte, uneori revoltătoare.
Nedreptatea are doi aliaţi puternici: Corupţia şi Reavoinţa.
În tribunale şi la locul de muncă acţionează ambele.
În familie şi în viaţa de zi cu zi se face remarcată doar Reavoinţa.
Efectul, însă, e acelaşi: pierderea încrederii în Justiţie şi în Dreptate, transformarea cetăţeanului civilizat într-un resemnat abulic sau, dimpotrivă, într-un luptător. Cu orice mijloace.
Gândul la Judecata din urmă îi alină pe unii, dar majoritatea ar prefera să aibă parte de Dreptate şi în această viaţă.
La Memorialul de la Sighet există o imagine emblematică pentru ceea ce se cheamă pervertirea Justiţiei:
Trist e că nu doar regimul comunist a făcut asta. Din antichitate şi până-n actualitate, talgerele doamnei cu balanţa au fost măsluite cu bani sau prin ordine politice, iar ochii ei, care ar trebui să nu vadă pe cine judecă – întru imparţialitate – văd atunci când „trebuie”.
Instanţe prost dotate material şi subdotate cu personal, legi proaste, care se schimbă frecvent, procurori şi judecători corupţi, nepricepuţi sau îngropaţi în dosare. Asta în Justiţie.
Oameni care îşi urmăresc interesul călcând pe cadavre sau oameni cărora, pur şi simplu, le place să facă rău. Asta în viaţa de zi cu zi.
Printre toate, mai mult târându-se decât umblând cu fruntea sus, Dreptatea.
Cu capul spart şi nădejdi tot mai puţine.
Dan Horea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.