Savurați-vă cafeaua, căci ar putea să dispară!
Această ştire nu va fi pe placul iubitorilor de cafea şi a celor care nu se pot lipsi de doza zilnică. Ca şi cacaua, cafeaua este pe cale să devină un produs rar. Vinovatul? Noi toţi.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 septembrie 2016, 06:00 / actualizat: 17 septembrie 2016, 11:37
Deoarece potrivit unui nou studiu al Climate Institute, încălzirea climatică ar putea provoca dispariţia a jumătate din culturi sau chiar să le facă să dispară cu totul. Impactul se face deja simţit şi costul cafelei este din ce în ce mai ridicat.
Potrivit cercetătorilor, creşterea temperaturilor favorizează proliferarea bacteriilor, ameninţând în principal culturile de cafea Arabica şi ceva mai puţin varietatea Robusta.
Consumatorii vor trebui să facă faţă unei scăderi a stocurilor, impactului asupra gustului şi aromei, ca şi asupra preţurilor, avertizează John Connor, directorul executiv al institutului.
Dar de suferit vor suferi mai mult agricultorii locali decât noi şi plăcerea noastră. Peste 30 de ani producţia ar putea scădea la jumătate sau chiar ar putea dispărea spre 2080. Efectul va fi devastator, căci 70 de ţari trăiesc din veniturile provenite din cafea, 120 de milioane de persoane depind de această cultură. Astăzi în lume se consumă peste 2 miliarde de ceşti de cafea în fiecare zi. Producţia s-a triplat din anii ’60 până acum, în vreme ce exploataţiile au rămas mici şi foarte expuse riscurilor conjuncturale.
Unele mari companii sunt deja conştiente de această problemă şi au apărut mai multe proiecte ecologice. Dar şi consumatorul poate fi de ajutor, susţine John Connor. Câteva gesturi mărunte ar fi suficiente: alegerea produselor cu amprentă ecologică scăzută şi provenite din comerţul echitabil.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.