Ascultă Radio România Cluj Live

Savurați-vă cafeaua, căci ar putea să dispară!

Această ştire nu va fi pe placul iubitorilor de cafea şi a celor care nu se pot lipsi de doza zilnică. Ca şi cacaua, cafeaua este pe cale să devină un produs rar. Vinovatul? Noi toţi.

cafea bauta inainte de culcare

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 septembrie 2016, 06:00 / actualizat: 17 septembrie 2016, 11:37

Deoarece potrivit unui nou studiu al Climate Institute, încălzirea climatică ar putea provoca dispariţia a jumătate din culturi sau chiar să le facă să dispară cu totul. Impactul se face deja simţit şi costul cafelei este din ce în ce mai ridicat.

Potrivit cercetătorilor, creşterea temperaturilor favorizează proliferarea bacteriilor, ameninţând în principal culturile de cafea Arabica şi ceva mai puţin varietatea Robusta.

Consumatorii vor trebui să facă faţă unei scăderi a stocurilor, impactului asupra gustului şi aromei, ca şi asupra preţurilor, avertizează John Connor, directorul executiv al institutului.

Dar de suferit vor suferi mai mult agricultorii locali decât noi şi plăcerea noastră. Peste 30 de ani producţia ar putea scădea la jumătate sau chiar ar putea dispărea spre 2080. Efectul va fi devastator, căci 70 de ţari trăiesc din veniturile provenite din cafea, 120 de milioane de persoane depind de această cultură. Astăzi în lume se consumă peste 2 miliarde de ceşti de cafea în fiecare zi. Producţia s-a triplat din anii ’60 până acum, în vreme ce exploataţiile au rămas mici şi foarte expuse riscurilor conjuncturale.

Unele mari companii sunt deja conştiente de această problemă şi au apărut mai multe proiecte ecologice. Dar şi consumatorul poate fi de ajutor, susţine John Connor. Câteva gesturi mărunte ar fi suficiente: alegerea produselor cu amprentă ecologică scăzută şi provenite din comerţul echitabil.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate