Legiunea a XIII-a Gemina sau Gimina?
O echipă de arheologi experți din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, au efectuat săpături arheologice la viitorul muzeu al icoanei Museikon, care au dus la descoperirea, încă din primăvara acestui an, a unei canalizări romane formată din două ziduri de piatră de râu şi gresie verzuie legate cu mortar, încununate cu bolţi a vela şi cu baza acoperită cu cărămizi romane.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 16 septembrie 2016, 06:00
Această canalizare a fost surprinsă în mai multe încăperi de la subsol, ultimul segment fiind scos la iveală în ultimele zile ale cercetărilor arheologice. În această ultimă încăpere se reunesc toate cele trei epoci istorice: romană, medievală şi austriacă, căci blocurile de piatră romane se regăsesc în zidul medieval care înconjoară canalizarea, totul fiind acoperit de bolta austriacă.
Una din cărămizile cu care a fost pavată baza canalizării poartă ştampila în cartuş simplu cu inscripţia LEG XIII GIM de la numele Legiunii a XIII-a Gemina: Leg(io) XIII Gem(ina).
O explicaţie pentru folosirea literei I în locul literei E ne este dată de către descoperitor, arheologul expert Radu Ota. Conform acestuia, LIG este o formă de redare economică, pentru Leg, din cauza spaţiului restrâns avut la dispoziţie de scriitor. O altă posibilă explicaţie este folosirea în epigrafie a graiului local.
Cum cercetările vor continua, prin prelucrarea materialelor arheologice descoperite, sperăm ca şi această formulă epigrafică să-şi găsească rezolvarea cea mai plauzibilă.
Încăperea va fi inclusă în circuitul de vizitare şi va fi accesibilă publicului după inaugurarea Museikon. (Radu Ota, arheolog expert, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia).
Astăzi, canalizarea romană descoperită cu prilejul săpăturilor arheologice la viitorul muzeu al icoanei Museikon este dezvelită în totalitate.
Cezar Firu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.