Să ne pregătim pentru o epidemie de microcefalii?
Cercetătorii recomandă pregătirea pentru o epidemie globală de microcefalii în ţările afectate de virusul Zika, în cadrul unui studiu care aduce dovezi suplimentare cu privire la existenţa unei legături între acest virus şi microcefalia fetusului.
Articol editat de Carmen Sas, 17 septembrie 2016, 06:00
Trebuie să ne pregătim de o epidemie de microcefalii care se va extinde în toate ţările ce se confruntă cu transmiteri autohtone ale virusului Zika, precum şi în cele în care această transmitere s-ar putea amplifica”, scriu cercetătorii brazilieni şi britanici în concluziile studiului apărut vineri în revista medicală britanică „The Lancet Infectious Diseases”.
Diferite studii bazate mai ales pe cazuri şi lucrări efectuate în laborator au stabilit deja ştiinţific că virusul Zika s-ar putea afla la originea microcefaliilor şi a altor anomalii cerebrale la fetuşi. Dar niciun cercetător nu realizase un studiu observaţional retrospectiv, comparând un grup de persoane afectate de maladie cu un grup de control, adică unul format din persoane neafectate, dar prezentând caracteristici similare.
Epidemia actuală de Zika din America Latină, care a început în 2015, afectează în mod special Brazilia, unde 1,5 milioane de persoane au fost infectate şi unde 1.600 de bebeluşi s-au născut cu microcefalie.
Nu există nici tratament, nici vaccin în acest stadiu. În studiul publicat vineri, cea mai mare parte a femeilor testate fuseseră infectate cu Zika în timpul sarcinii: 80% dintre acestea au adus pe lume copii cu microcefalie şi 64% dintre ele au născut copii sănătoşi, demonstrându-se astfel virulenţa infecţiei în zonele afectate de epidemia braziliană.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.