[FOTO] ”Coborâtul oilor” la Loman, festival folcloric pastoral de tradiție
La Loman, comuna Săsciori, pe Valea Frumoasei, a devenit o tradiție ca în prima duminică după Înălțarea Sfintei Cruci, să aibă loc coborâtul oilor de la munte.
Articol editat de Carmen Sas, 18 septembrie 2016, 06:00
Deși, cele mai multe turme de oi încep să coboare de la munte de Sfânta Maria, cum ar fi cele din Munții Mari la Muncei, din Custura Retezatului, din Șureanu, de pe Vârfu lui Pătru sau din Aușel, spre Munceii mai mici, spre Recea, la Curmături, sau spre Cărări, după care, vin în satele de munte unde se pregătesc pentru transhumanță.
Este vorba de Sărbătoarea folclorică pastorală ”COBORÂTUL OILOR”, care se desfășoară, astăzi, duminică 18 septembrie 2016, în satul de munte Loman, comuna Săsciori. Sărbătoarea începe cu o paradă a turmelor de oi, care coboară din munte și vor fi sfințite de un sobor de preoți, apoi se desfășoară tradiționala ”socoteală a muntelui”, urmată de la ora 12,00 de spectacolul artistic, la care își dau concursul Ansamblurile folclorice ”Sufletul lumânarului” din Loman, ”Săsciorenii” din comuna Săsciori, ”Mărginenii” din Căpâlna, Fluierașii din Șugag și Ansamblul Centrului de Cultură ”Augustin Bena” din Alba Iulia. Programul sărbătorii pastorale de la Loman mai cuprinde un târg de produse tradiționale și diverse întreceri sportive. (Gheorghe Nedea, consilier cultural la Consiliul Județean Alba).
Sărbătoarea folclorică pastorală ”Coborâtul Oilor” de la munte, la Loman, este organizată de către Asociația Crescătorilor de Ovine din Săsciori, Consiliul Local și Primăria Săsciori, cu sprijinul Consiliului Județean Alba.
Cezar Firu