Mineritul în Munţii Rodnei, de-a lungul secolelor…
Mineritul în Munții Rodnei, este numele expoziţiei care va fi găzduită de Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi care îşi propune îşi propune să aducă în atenţia publicului vizitator, aspecte ale practicării mineritului în Munţii Rodnei, de-a lungul secolelor.
Articol editat de Carmen Sas, 20 septembrie 2016, 06:00
Deşi închise, minele din Munţii Rodnei ascund încă cantităţi impresionante de minereuri complexe (plumb, zinc, aur, argint şi cupru) care ar putea fi exploatate încă zeci de ani, conform unor studii geologice.
Expoziţia prezintă, succint, aspecte ale exploatării miniere, unelte de lucru precum: opaiţe (ştearţuri), ciocane de miner, baroase, târnăcoape, spiţuri, burghie de perforat manual, dălţi, picoane, şpaclu (răzuşcă), toporaş pentru topografi, secure pentru lucrări miniere, sapă, carbitiere, troc pentru spălat minereuri, coveţi pentru cercat probe, zgură de minereu, lingou de fontă, roata hont a unei roabe pentru transportat minereu, bidon pentru transportat carbit, saboţi de lemn, traiste din piele pentru transportul dinamitei dar şi echipamente mai moderne cum ar fi perforatoare, distribuitor cu aer comprimat, macheta unui încărcător de minereu, o lampă electrică sau un aparat de salvare a minerilor cu trusă de oxigen.
Expoziţia este completată cu fotografii de arhivă ale localităţii Rodna dar şi ale construcţiilor şi instalaţiilor de exploatare, spălare şi prelucrare a minereurilor complexe din secolele XIX şi XX.
Expoziţia este realizată în parteneriat cu Muzeul Etnografic şi al Mineritului Rodna, aflat în subordinea Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud.
Expoziţia Mineritul în Munții Rodnei este deschisă în perioada 21 septembrie – 9 octombrie 2016, de miercuri până duminică, între orele 10:00-18:00, la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21, Cluj-Napoca.
Carmen Sas
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.