[VIDEO] Haka: spectacol sau intimidare?
Dansul Haka este specific populaţiei Maori, dar naţionala de rugby din Noua Zeelandă l-a făcut celebru în întreaga lume, pentru că îl practică înaintea meciurilor internaţionale.
Articol editat de Carmen Sas, 20 septembrie 2016, 06:00 / actualizat: 20 septembrie 2016, 8:49
La origine, dansul tradiţional haka era practicat de războinici înaintea unei bătălii şi avea menirea de a sublinia priceperea şi puterea lor. În prezent, în ciuda strigătelor de luptă care s-au păstrat, haka nu este dans războinic, are mai mult rolul de intimidare. Se foloseşte inclusiv în ceremoniile oficiale pentru a ura bun venit unor oaspeţi de seamă. Aşadar, dans de întîmpinare, de comemorare a unor evenimente importante sau, pur si simplu, pentru amuzament.
Este utilizat tot arsenalul pentru a impresiona prin spectacol: bărbaţii care execută figurile de haka scot limba, îşi arată albul ochilor, se strîmbă. În plus, bat puternic din picioare şi îşi lovesc mîinile de corp. Strigăte, mormăieli, cuvinte scandate pe un ton înfricoşător completează senzaţia de forţă, putere, curaj, bărbăţie.
Conform tradiţiei, ka mate, cea mai cunoscuta interpretare a unui dans haka, a apărut în jurul anului 1820, Ka mate, ka mate! Ka ora, ka ora! Este refrenul care încă mai dă fiori. S-ar putea traduce prin Voi muri! Voi muri! Traiesc! Traiesc!, ceea ce demonstrează încă o dată, că haka nu este o declaraţie de război, ci un imn al supravieţuirii.
All Blacks, naţionala de rugby a Noii Zeelande, a practicat prima dată un dans haka la un turneu din Australia, în anul 1884 şi de atunci păstrează ritualul. Ne place nu doar frumuseţea jocului puternicilor bărbaţi îmbrăcaţi în echipament negru, privim cu încântare şi sincronizarea trupurilor în dansul haka de dinaintea partidei.
Echipa naţională de rugby a Franţei a încercat de cîteva ori să contracareze. S-au aşezat în formă de V- de la victorie, sau înlănţuiţi de după umeri, s-au apropiat la mai puţin de un metru în terenul adversarilor din Noua Zeelandă, în timpul dansuluzi haka: lucru interzis de regulament.
Un moment special a fost în 2005, înainte unui meci cu Africa de Sud. Atunci, rugbyştii All Blacks au uimit pe toată lumea executând un nou haka, mult mai agresiv şi foarte controversat. Gestul final a dansului, cel în care fiecare jucător sugera o tăiere a gâtului către adversari, a fost interzis în 2007, şi a fost înlocuit de o mişcare a braţului drept dinspre şoldul stâng către umărul drept.
Noul haka, numit Kapa o Pango, a fost realizat în colaborare cu mai multi experţi în tradiţiile maori. Reprezentantii Noii Zeelande au specificat că, desi Kapa o Pango face referire strictă la All Blacks, fiind compus exclusiv pentru ei, acesta nu va înlocui vechiul Ka Mate, cele două dansuri sunt executate alternativ.
Anca Mureşan Bota
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.