Efectele campaniei antivaccinare: val de îmbolnăviri cu rujeolă!
114 copii bolnavi de rujeolă au fost internaţi, în prima jumătate a acestui an, la Spitalul de boli infecţioase din Cluj.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 22 septembrie 2016, 12:40 / actualizat: 22 septembrie 2016, 13:44
Aproximativ două treimi dintre cei care s-au îmbolnăvit de pojar au avut vârste cuprinse între 0 şi 4 ani.
Toate aceste cazuri au fost semnalate la copii care nu au fost vaccinaţi împotriva virusului care provoacă boala.
Şeful Direcţiei de sănătate publică Cluj, Mihai Moisescu, a precizat că în ultimele luni nu a mai existat niciun caz de rujeolă, după ce, în primăvara acestui an, medicii s-au confruntat cu un val de îmbolnăviri la limita judeţelor Cluj şi Bistriţa-Năsăud.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Spitalului clinic de boli infecţioase, Irina Filipescu, spune că toate cazurile de rujeolă din acest an au avut o evoluţie moderată şi în zonă nu s-a înregistrat niciun deces cauzat de această boală.
La nivel naţional, de la începutul anului şi până acum, s-au înregistrat peste 700 de îmbolnăviri, iar trei copii, cu vârsta de sub un an, au decedat din cauza bolii.
Ministerul Sănătăţii consideră alarmantă această situaţie, în condiţiile în care pe tot parcursul anului trecut au fost doar şapte cazuri confirmate de rujeolă şi niciun deces.
Reprezentanţii Ministerului condamnă campaniile împotriva vaccinării din ultimii ani şi recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu repetarea tratamentului la un an.
Rujeola este o boală foarte contagioasă care se transmite pe cale virală. Perioada de incubaţie este între 7 şi 18 zile, iar debutul este unul brusc, cu febră ce poate ajunge la 39 de grade. Ulterior apare şi erupţia pe piele. Boala poate da şi complicaţii cum ar fi convulsii febrile, pneumonie, otită sau chiar meningită, mai ales dacă pacientul este foarte mic.
……………………………………………………………………………………………………………
Corespondenţii Radio Cluj transmit că, în judeţul Alba, s-a înregistrat miercuri, 21 septembrie, un caz de suspiciune de rujeolă, în zona Blaj, după ce, în luna iunie, alte 3 cazuri s-au vindecat.
Potrivit conducerii Direcţiei de Sănătate Publică, situaţia din judeţ NU e una alarmantă.
DSP Alba deţine stocuri de vaccin, care au fost repartizate la termen medicilor de familie.
În judeţul Satu Mare nu sunt înregistrate cazuri de rujeolă. Potrivit epidemiologului Lidia Tămaş din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, ultimele cazuri au fost consemnate în anul 2012, când s-au îmbolnăvit câteva zeci de copii din comunităţile de romi.
Lidia Tămaş precizează că, în judeţul Satu Mare, vaccinarea antirujeolică se desfăşoară conform calendarului stabilit de Ministerul Sănătăţii, la copiii de 1 an, respectiv de 6 ani.
……………………………………………………………………………………………………………………
Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, focarul raportat de Ministerul Sănătăţii s-a înregistrat în perioada februarie-mai, majoritatea cazurilor fiind raportate la copii nevaccinaţi sau la populaţia cu mare potenţial migrator, mai ales în două comune de la graniţa cu judeţul Cluj, Reteag şi Parva.
Directorul adjunct al Direcţiei, Doina Petri, ne-a mai spus că două cazuri noi au aparut în luna august, şi că în momentul de faţă nu sunt cazuri de rujeolă în judeţul Bistriţa-Năsăud.
Din Bihor, corespondentul Radio Cluj transmite că, la nivelul judeţului, au fost luate în evidenţă până acum circa 15 cazuri izolate, neexistând focare de infecţie.
Direcția de Sănătate Publică Sibiu a confirmat existenţa a 3 cazuri de rujeolă la nivelul judeţului Sibiu.
Mihai Miclăuş
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.