Opt filme din opt țări concurează pentru trofeul Comedy Cluj 2016
Cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj are înscrise în competiția de lungmetraj opt filme din Arabia Saudită, Italia, Germania, Filipine, Spania, Israel, Brazilia și Franța. Juriul, format din cinci membri din tot atâtea țări, va acorda și premii pentru Cea mai bună regie, Cel mai bun scenariu și Cea mai bună interpretare actoricească.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 septembrie 2016, 06:00
Florian Mischa Boder, premiat anul trecut de publicul Comedy Cluj pentru ”Singurătatea unui asasin înainte să tragă” – revine la ediția din 2016 ca membru al juriului, alături de Domnica Cîrciumaru – director de casting în film și televiziune, Ronan Doyle – critic de film din Irlanda, Sophia Freeman – producătoarea festivalului de film London Comedy (LOCO) și Carl Haber – scenarist, producător și fondatorul Școlii Internaționale de Film de la Roma.
Cred că și anul acesta am reușit să facem foarte grea misiunea juriului, dar și a publicului, în a alege cea mai bună comedie din competiție, spune Bogdan Beșliu, selecționerul Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj.
Fiecare film în parte are o abordare specială, de la scenariu la producția propriu-zisă, va fi, cred, foarte greu ca jurat să fii obiectiv în alegere.
Barakah se întâlnește cu Barakah (Barakah meets Barakah, regia Mahmoud Sabbagh, 2016) e un nou film curajos din Arabia Saudită, țară ce-a intrat abia recent în atenția festivalurilor de film. Într-o societate în care femeile nu au voie pe bicicletă și cinematografele nu există, Barakah se întâlnește cu Barakah a riscat să apară cu un sutien pe afișul oficial, să acuze (voalat și nu prea) poliția religioasă și să promoveze vlogging și fashion. Filmul a câștigat Premiul Ecumenic la Festivalul de la Berlin.
Buzz Radio (Radio Cortile, regia Francesco Bonelli, 2016) readuce umorul acolo unde a fost tocit de prea multă vorbărie. Filmul italian scoate la iveală ce-i mai bun din situații în care realizatori de radio sunt constrânși să fie agresivi și vulgari pentru că producătorii nu-și pot imagina alte feluri de a face audiență.
Bun venit în Grecia (Highway to Hellas, Germania, 2015, regia Aron Lehmann) este o comedie spumoasă pentru care germanii au dat banii, iar grecii au pus suflet. Iar afirmația aceasta este adevărată atât în cadrul poveștii, cât și al producției. Un inspector, venit să verifice cum s-au cheltuit banii acordați printr-un grant, are parte de călătorii pe măgar, birocrație cu capre și alte specialități grecești. A câștigat Premiul Busan Bank la Pusan International Film Festival.
În Lorna (Lorna, Filipine, 2015), regizoarea Sigrid Andrea Bernardo își expune eroina de 60 de ani la drame amoroase tipice pentru o femeie cu câteva decenii mai tânără. Shamaine Buencamino, actrița care o interpretează pe Lorna, a fost nominalizată pentru acest rol la Asia Pacific Screen Awards.
Ce va face Isabel, o actriță de 40 de ani pe care nu o mai angajează nimeni pentru a-l convinge pe soțul ei să-i dea rolul principal din următorul său proiect? Noaptea în care mama l-a ucis pe tata (The Night My Mother Killed My Father , Spania, 2016) e un crime mistery venit de la Inés París, regizoare care ne familiarizează cu un spațiu claustrofobic și ne lasă cu un final imprevizibil. Filmul a câștigat Premiul Publicului la Malaga Spanish Film Festival.
Armele nucleare sunt prilej de glumă în Atomic Falafel (Atomic Falafel, regia Dror Shaul, Israel, 2015), film ce a avut patru nominalizări la lpremiile naționale din Israel – Awards of the Israeli Film Academy.
Jules și Dolores (Jules and Dolores, 2016) e marele jaf comunist, varianta Brazilia. Într-o oră și jumătate, regizorul Caito Ortiz își pune personajele să se descurce cu furtul unui trofeu de la un campionat mondial de fotbal, să aleagă între pasiunea pentru fotbal și bani, să înfrunte drama națională generată de dispariția cupei, dar și cămătari belicoși și femei cu sânge latino. A câștigat Premiul Publicului la SXSW Film Festival.
Cum mi-am cunoscut tatăl (How I Met My Father, Franța, 2016) este cel mai proaspăt ieșit din producție film al selecției Comedy Cluj 2016. How I Met My Father a avut premiera mondială la începutul lunii septembrie la Festivalul Internațional de Film de la Montreal.
Ediția de anul trecut a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj a avut ca mare câștigător filmul polonez Obywatel (Cetățeanul, regia Jerzy Stuhr), care a câștigat trofeele pentru Cel mai bun film și pentru Cel mai bun scenariu.
Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj se va desfășura, la Cluj-Napoca, în perioada 21-30 octombrie 2016. Filmele vor putea fi vizionate în 4 locații: Cinema „Florin Piersic”, Cinema „Victoria”, Cinema City – Iulius Mall și Cinema Dacia. Proiecții speciale vor avea loc și în Studio 26.
Redacția
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.