Mistreţii şi căpriorii le distrug culturile iar agricultorii nu pot face nimic!
Agricultorii din partea de Est a judeţului Cluj nu mai ştiu ce soluţii să găsească ca să alunge animalele sălbatice care le distrug culturile. Ei se plâng că în ultima perioadă mistreţii şi căpriorii s-au înmulţit excesiv, iar pagubele produse sunt tot mai mari.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 23 septembrie 2016, 06:00
– Anual se dublează, se triplează pagubele. Dacă anul trecut am avut un hectar pagubă, anul ăsta cu siguranţă avem peste două hectare.
– Porcul mistreţ caută porumbul, îl scoate afară din pământ, şi distruge aşa hectare întregi.
– Animalele sălbatice fac pagube destul de mari la porumb, păşuni şi lucerne.
– Căpriorul distruge mai mult culturile de grâu, de orz. Le paşte.
– O mare problemă e cu fondurile de vânătoare care s-au privatizat şi trebuie să aducă profit. Ca să aducă profit trebuie să aibă multe animale frumoase, mari. Ori astea ce să mănânce dacă nu de pe parcelele fermierilor; se plâng agricultorii din zona Dăbâca – Gherla a judeţului Cluj.
În prea puţine cazuri fermierii primesc despăgubiri pentru distrugerile provocate de animalele sălbatice. Ei trebuie mai întâi să demonstreze că şi-au împrejmuit parcelele cu gard electric, că au instalaţii cu ultrasunete care să alunge animalele şi că au angajat paznici care să patruleze pe parcele. Doar dacă îndeplinesc aceste condiţii ei primesc bani pentru pagubele produse.
Şeful Gărzii Forestiere Cluj, Istrate Şteţco, recunoaşte că agricultorilor le e aproape imposibil să facă asemenea investiţii şi le dă dreptate celor care spun că o parte din vină o au şi administratorii fondurilor de vânătoare:
Există o creştere de aproape trei ori a efectivelor de mistreţi. Efectivul evaluat în primăvara anului 2016 este de 3200 de animale, faţă de efectivul optim de 2000 de porci mistreţi. Problema e destul de delicată, efectivele au crescut din cauza sporurilor naturale mult mai mari decât cele calculate ştiinţific, datorită şi iernilor foarte blânde în ultima perioadă. Eu cred că problema poate fi rezolvată doar prin creşterea numărului de exemplare vânate şi menţinerea lor undeva la un efectiv optim. (Istrate Şteţco)
Garda Forestieră propune şi o serie de modificări legislative ce prevăd sancţiuni pentru administratorii fondurilor de vânătoare care depăşesc numărul optim de animale sălbatice.
Prefectul de Cluj, Gheorghe Vuşcan, promite că va iniţia modificarea actelor normative ale guvernului, în aşa fel încât munca agricultorilor să fie protejată:
Oamenii, în loc să-şi culeagă recoltele toamna, vin şi constată că toate recoltele lor sunt compromise de animale. Sunt propuneri de modificări legislative făcute de Garda Forestieră şi de agricultori pe care le vom înainta cu celeritate Guvernului. (Gheorghe Vuşcan)
Mihai Miclăuş
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.