Ziua Curățeniei Publice în statele europene
În orașul Bruxelles, capitala administrativă a Uniunii Europene a avut loc, deja, anul acesta, în primăvară, a 8-a ediție. Organizarea se face de către administrațiile locale, inițiatoarele, de fapt ale acestui demers.
Articol editat de cristina.rusu, 23 septembrie 2016, 12:29
Localnicii orașului au fost convinși să participe, să se implice. Ei au adus cu ei mături, găleți cu apă pentru a curăța trotuarele.
Sunt amenajate standuri, corturi unde cetățenii sunt informați despre cât de importantă este curățenia orașului lor, despre trierea gunoaielor, sau pur și simplu, să-i sensibilizeze să nu arunce gunoaiele pe jos.
Scopul, a fost potrivit conducerii administrației locale, nu numai curățenia, dar și ca localnicii să socializeze, să se cunoască mai bine în comunitățile lor.
În Belgia, evenimentul este organizat de așa-numiții ambasadori ai curățeniei.
Aceștia se ocupă de activitățile din fiecare cartier și cu sprijinul unor ONG uri au loc și spectacole, la final, pentru a aduce acțiunii și un aspect ludic și de divertisment.
Cetățenii sunt îndemnați să nu mai arunce gunoaie, să ridice deșeurile și să le trieze, aruncându-le în locurile special amenajate.
Sunt curățate pâna și zidurile de eventuale desene, cu substanțe speciale, ba, mai mult, pe lacuri cu sprijinul specialiștilor și al personalului de la compania publică de profil, sunt curățate deșeurile din lacuri.
Copiii împreună cu educatorii lor din școli merg în parcuri și adună deșeuri fiind supravegheați, fiind, astfel implicați în actiunea civică.
În Franța, de exemplu, localnicii orașelor sunt îndemnați să se comporte precum „actori ai propriului oraș” și să se prezinte la punctele special amenajate pentru a arunca deșeurile deja triate: televizoare vechi, mobilier stricat sau aparatura electromenajeră. În plus, ca și-n Belgia, sunt curățate trotuarele și parcurile.
Informarea cetățenilor privind această acțiune are loc cu mult timp înainte, astfel încât, în ziua respectivă, participarea să fie cât mai mare.
Și, iată că, după câțiva ani, de fiecare dată, acțiunea este un succes. Spiritul și conștiința civică s-au format și, oamenii au început să se comporte diferit și, nu numai într-o zi pe an să respecte curățenia orașelor, a localităților lor, ci, zi de zi.
Cerasela Rădulescu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.