Transilvania rurală la ea acasă. Ultimul Transylvanian Brunch din acest sezon
Ce zici de un ospăţ în aer liber organizat în unul din cele mai frumoase sate transilvănene: Richiş? Mâncare tradiţională, oameni faini şi ospitalieri cum nu ai mai întâlnit până acum (lucru garantat) aer curat, dealuri verzi şi arhitectura specială a caselor transilvănene din satele săseşti.
Articol editat de Carmen Sas, 24 septembrie 2016, 06:00
În concluzie, nu rata ultimul Transylvanian Brunch din acest sezon!
Ce este Transylvanian Brunch?
O serie de evenimente pe care câţiva tineri de la My Transylvania, tineri care promovează turismul alternativ, le-au gândit pentru a promova produsele locale. Şi nu e vorba doar de mâncarea din zonă, gustoasă cum alta nu e, ci e vorba şi de gruparea, la un loc, a celor care activează în turism, cultură, dezvoltare rurală şi socială, agricultură ecologica, renovare şi restaurare, care promovează toţi, pe segmente diferite, aceleaşi idei.
Aceste brunch-uri sunt organizate, de regulă, în ultima sâmbătă a fiecărei luni, într-o locaţie deosebită şi se bucură, pe lângă oferta culinară despre care pomeneam, şi de o anume tematică. Anul acesta, gazda este Christian Rummel, un neamţ stabilit de 6 ani în satul Richiş:
În 2007 am ajuns prima dată în România; m-a fascinat arhitectura de aici iar după 3 ani de călătorie Germania-România, m-am hotărât să mă stabilesc aici.
Transylvanian Brunch înseamnă, în primul rând, mâncare tradiţională, gustoasă, din zonă. Dar am considerat interesant să extindem proiectul, să avem şi program cultural şi Târgul Meşteşugarilor dar şi muzică medievală şi instrumentală.
În plus, vom prezenta şi o extensie a acestui proiect, e vorba de Transilvania Expres, care te invită la o călătorie în sec. al XIX-lea. Ce înseamnă asta? Înseamnă o călătorie cu caleaşca, asemănătoare cu cea cu care oamenii bogaţi călătoreau prin ţară. Noi am transformat această idee şi ne-am gândit la o călătorie de 3 zile prin Transilvania, în care, cei care vin cu noi se îmbracă cu haine de sec. IXX, evident, fără telefon mobil. 😉 Nu va fi o simplă călătorie, vor fi nişte momente speciale, cu muzică şi mâncare tradiţională dar şi momente neprevăzute, pentru că nu ştii ce ţi se poate întâmpla într-o astfel de călătorie.
Christian Rummel este printre primii străini care au fost cuceriţi de frumuseţea zonei Richişului dar nu şi singurul; oameni de prin toata lumea s-au îndrăgostit de acest sat şi au decis să îşi cumpere o casă şi să se mute acolo. În prezent, peste 15 naţionalităţi trăiesc în armonie în Richiş. De altfel, una din străzile din sat este denumită Strada Internaţională, pe ea fiind vecini olandezi, englezi, nemţi, italieni, etc. Şi această comunitate „cosmopolită” creşte de la an la an, fără ca sentimentul de sat autentic să se ştirbească.
Mai multe detalii despre evenimentul din acest an, dar şi despre tot ce înseamnă Transylvanian Brunch, găsiţi AICI.
Trebuie să mai ştiţi că participarea la evenimentele gastronomice se face în baza unei rezervări confirmate, deoarece gazdele vor să ştie câtă mâncare să pregătească. Tocmai de aceea, lista de participanți va fi închisă la un numar de 200 de persoane.
Dacă aţi ratat, cumva, seria „gustărilor transilvănene” organizate de cei de la My Transylvania, nu e nicio problemă! Ospitalitatea şi „găzduiala” richişenilor sunt valabile oricând. Doar să vă faceţi rezervări din timp, deoarece tot mai mulţi români şi străini sunt interesaţi de a descoperi Transilvania rurală autentică, cu tot ce înseamnă ea: gastronomie, tradiţie, civilizaţie.
Carmen Sas
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.