Cristian Măcelaru dirijează în luni seara, 26 septembrie, la RadiRo
Ce au în comun filmele Speed, The Doors, Ultimul mohican, G Force sau cursa de mașini de la Daytona, din Statele Unite ale Americii și concertul din această seară din Festivalul RADIRO?
Articol editat de Carmen Sas, 26 septembrie 2016, 15:37
O lucrare muzicală.
Una dintre cele mai cunoscute lucrări muzicale din secolul XX, Carmina Burana de Carl Orff. Încă de la premiera din 1937, Carmina Burana s-a impus prin forța acelei părți de doar 3 minute care se aude în debutul și finalul acestei lucrări. “O, Fortuna” nu doar că a fost cântată de zeci de mii de ori pe scenele de concert, dar a devenit parte din cultura pop, fiind preluată în filme și reclame, atunci când era necesară ilustrarea unui moment impunător și tensionat.
Ce se știe mai puțin: că versurile sunt în limba latină, extrase dintr-o colecție medievală din secolele XI-XII, descriind profanul vieții din acele timpuri – moravurile, dragostea, cântecele de joc și de băutură. Că germanul Carl Orff a conceput o partitură de o anvergură neobișnuită: sute de oameni se vor afla pe scenă și în această seară: orchestra, un cor de adulți, unul de copii, 3 voci soliste; și un dirijor, a cărui menire nu este doar să stea cu spatele la public și să miște un băț denumit de specialiști baghetă. Măcar dacă vedem cât de transpirat este un dirijor la finalul unui concert, ne dăm seama că sarcina lui chiar este dificilă. Ați văzut cum arată partitura unei lucrări simfonice? O mare de portative, iar dirijorul le știe pe fiecare în parte, anticipă ce are de cântat fiecare instrument și cumva, face ca tot ceea ce ar putea fi o adunare de sunete, să se articuleze în ceva ce simțim că este plăcut la ureche.
În fața Corului Academic, a Corului de copii Radio și a Orchestrei Naționale Radio va sta în această seară, cu greaua sarcină de a trezi la viață Carmina Burana, un român care ne face cinste pe teritoriul american, acolo unde locuiește de când avea 17 ani: Cristian Măcelaru, dirijor asistent al uneia dintre primele 5 orchestre americane, cea din Philadelphia.
În concluzie: un regal de la ora 19.00 astăzi la Sala Radio, în Festivalul RADIRO organizat de Radio România. Concertul transmis în direct la Radio România Muzical și Radio România Cultural este deschis de o altă lucrare ce promitem că va suna excelent: Concertul nr.1 de Joseph Haydn, cu violoncelistul Răzvan Suma.
Bucureşti FM