Dirijorul Emil Simon evocat la „Alternative muzicale”
Vom evoca în această ediţie a emisiunii „Alternative Muzicale” personalitatea dirijorului Emil Simon, care ar fi implinit în acest an 80 de ani.
Articol editat de Andreea Leonid, 26 septembrie 2016, 15:51
O personalitate a vieţii muzicale clujene, naţionale şi internaţionale, un dirijor rafinat, excelând în muzica franceză şi în acompaniamentele soliştilor vocali şi instrumentali. Discipol al dirijorului Antonin Ciolan, a studiat şi compoziţia cu Sigismund Todutza, apoi a urmat şi cursurile de măiestrie ale şcolii pariziene.
Aparent o persoana distantă şi severă, maestrul a fost un om de o rafinată cultură ce a ştiut să se impună prin profesionalism şi bunătate manifestată mai ales pentru cei cu care rezona. Alături de Ştefan Ruha a devenit un simbol al Filarmonicii şi muzicii clujene.
Emil Simon s-a născut în 24 septembrie 1936 şi s-a stins din viaţă în 2014. A început studiul pianului la vârsta de şase ani. A studiat apoi dirijat de orchestră cu Antonin Ciolan şi compoziţie cu Sigismund Toduţă, la Academia „Gheorghe Dima” din Cluj, beneficiind şi de o bursă „George Enescu”. Ulterior, s-a perfecţionat la Paris, apoi la Praga şi Stockholm, cu Sergiu Celibidache.
Cariera lui Emil Simon a fost legată timp de 40 de ani de Orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, dar și de Academia de Muzică „Gheorge Dima”, unde a format numeroase generații de muzicieni.
Emil Simon a dirijat peste 1.500 de concerte. A fost invitat la conducerea ansamblurilor simfonice din România – Orchestra Națională Radio și Filarmonica „George Enescu” din București, precum și la pupitrul a numeroase mari orchestre din Europa, America de Nord și Asia: Filarmonica din München, Orchestra Radio din Berlin, Orchestra Gewandhaus din Leipzig.
Vom audia în ediţia din această seară de la ora 22 câteva lucrări dirijate de Emil Simon.
Andreea Leonid