Papagalul Kea, pe cale de dispariție
Singurul papagal alpin din lume, care trăieşte în Noua Zeelandă, este pe cale de dispariţie.
Articol editat de cristina.rusu, 26 septembrie 2016, 10:00 / actualizat: 26 septembrie 2016, 11:56
Kea, papagalul alpin neo-zeelandez, este una din cele mai inteligente specii aviare.
Prezente doar în munţii din Insula de Sud a Noii Zeelande, pe un habitat de 3,5 milioane de hectare, exemplarele de kea sunt jucăuşe şi curioase.
Simpaticele păsări sunt însă ameninţate de alte specii prădătoare, dar şi de otrăvirea cu plumb din cauza unor construcţii alpine învechite, precum case de vacanţă sau adăposturi alpine. Şi nici fermierii nu le consideră o binecuvântare.
Din 1860, peste 150.000 de exemplare de kea au fost ucise pe baza unui program guvernamental iniţiat în urma unui conflict cu crescătorii de oi.
În pofida statutului lor de specie protejată, populaţia neo-zeelandeză este împărţită, unora fiindu-le pe plac natura jucăuşă a zburătoarelor, iar alţii condamnându-le obiceiurile distructive, care se soldează cu stricăciuni provocate unor maşini, corturi şi clădiri din mediul alpin, precum şi atacarea turmelor şi furtul de alimente.
Conservaţioniştii atenţionează că, după mai mulţi ani în care populaţia de kea a scăzut drastic, acum se estimează ca au mai rămas doar 1.000 până la 5.000 de exemplare.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.