Tot mai mulți părinți refuză vaccinul copiilor. Motivul…?!
În România, refuzul vaccinării reprezintă refuzul unui tratament medical adecvat din punctul de vedere al sistemului sanitar și al Ministerului Sănătății, responsabil de implementarea schemei de vaccinare.
Articol editat de Carmen Sas, 28 septembrie 2016, 06:00
În Județul Cluj, tot mai mulți părinți refuză vaccinul copiilor.
Din 2014, odată cu modificarea calendarului și programului național de vaccinare, în România, activitatea de imunizare a trecut din grija școlii în cea a medicului de familie.
Vaccinarea copiilor la medicul de familie are și aspecte pozitive, dar și negative. Pe de-o parte, decizia corespunzătoare fiecărui caz în parte poate fi luată mai obiectiv, iar pe alta, într-o campanie școlară era posibilă vaccinarea unui număr mai mare de copii susține Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Cluj, Mihai Moisescu.
Medicul de familie cunoaște anturajul celui care-l are pe listă, cunoaște familia, îi cunoaște antecedentele patologice, ceea ce face mai ușor luarea deciziei.
Dezavantajul pentru medicul de familie că este mult mai dificil de ai mobiliza la vaccinare pe copiii mai mari, iar dezavantajul este că într-o campanie școlară ar putea prinde mult mai rapid acel număr de copii care erau eligibili la vaccinare.
Vaccinarea, la nivel global, poate duce la eradicarea unor boli. Tocmai pentru că sunt atât de importante și consecințele atât de mari, vaccinurile sunt și trebuie făcute încă din copilărie.
Tot mai mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii, iar această decizie, în multe dintre situații are urmări foarte grave.
În județul Cluj, respectând media națională, vaccinarea ar trebui făcută în proporție de 95%, însă realitatea, în acest moment, dovedește un procent de 81%, a mai precizat Mihai Moisescu.
Din păcate crește refuzul părinților de a-și vaccina copiii, deși acest act medical este dovedit științific că este benefic, să nu ne uităm mai departe decât introducerea vaccinului antihepatită B în România care a fost la 1 octombrie 1995. Noi aveam o morbiditate de 7-8%, actualmente avem o morbiditate de 3,4%. Ca să nu mai vorbim de poliomielită cu virus sălbatic, ca atare nu mai putem vorbi de sechele post poliomielită. Nu mai avem difterie, tot datorită programelor de vaccinare. Toate acestea și-au dovedit eficiența.
Dacă nu te gândești la alții te gândești la binele copilului tău. Programul de vaccinare se bazează și pe acea imunitate de grup. Vaccinând o proporție adecvată dintr-o colectivitate de peste 95%, cei 5% care nu pot beneficia de acest act medical sau care nu reacționează în modul corespunzător post vaccinare sunt protejați de această imunitate de grup.
Prin refuz de vaccinare, prin neprezentare și prin neaplicarea acestuia în mod consecvent, continuu, duce ca imunitatea de grup, soldații de periferie să fie din ce în ce mai puțini, iar în interior să crească numărul celor receptivi, ceea ce se explică și prin găsirea acelor goluri, copii nevaccinați și apariția acestor focare epidemice de rujeolă.
Acoperirea vaccinală la nivelul județului Cluj este la 81%, în mod normal trebuie să fie la 95%.
Modul în care funcționează un vaccin este un subiect destul de complex, care, în general, depășește cunoștințele acumulate în timpul școlii, lucru valabil în majoritatea intervențiilor medicale și tratamentelor medicamentoase.
Atitudinile împotrivă vaccinări copiilor sunt un fenomen ciudat, atâta timp cât programul național de vaccinare este aplicat gratuit de specialiști încă din 1960.
Tu, părintele din 2016, ai fost vaccinat când ai fost copil?
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.