Anchete în cazul morţii lui Ioan Gyuri Pascu (UPDATE)
UPDATE, ora 18.00
Articol editat de Camelia Velțan, 29 septembrie 2016, 09:47 / actualizat: 29 septembrie 2016, 18:23
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar de moarte suspectă după decesul actorului Ioan Gyuri Pascu. Mai multe persoane de la Ambulanţă vor fi audiate.
Medicul care s-a prezentat la primul apel de la locuinţa artistului a încălcat regulamentul intern al Ambulanţei şi fişa postului. El nu a folosit la intervenţie electrocardiograful şi defibrilatorul din dotarea maşinii şi nu i-a cerut pacientului să-şi dea semnătura pentru refuzul de a merge la spital.
Serviciul de Ambulanţă Bucureşti a finalizat ancheta internă pentru a stabili condiţiile în care a murit actorul. Comisia de disciplină şi-a declinat competenţa în privinţa unui eventual caz de malpraxis şi a înaintat cazul către Colegiul Medicilor, a anunţat managerul Ambulanţei, Alis Grasu.
Cum se manifestă infarctul miocardic la pacienţii care suferă de diabet aflaţi din materialul realizat de Marilena Frâncu:
În cazul pacienților cu diabet, infarctul de miocard se poate manifesta la fel ca la persoanele neafectate cu această maladie, adică printr-o durere foarte puternică în piept uneori șocantă și prăbușirea tensiunii arteriale, însă există cazuri care durerea poate să nu fie prezentă, a explicat medicul diabetolog Maria Moța:
O mare parte dintre pacienții cu diabet zaharat mai ales cei care au o vechime mare a diabetului având neuropatie diabetică, deci afectarea fibrelor nervoase, pot să nu aibă sensibilitatea dureroasă și să facă un infarct adeseori foarte întins, fără să-ți dai seama că ai infarct miocardic.
Aș face o comparație, ca și cum ai avea o fractură și mergi cu piciorul fracturat, distrugând în felul acesta, mușchii, nervii, vasele. Neștiind că ai infarct miocardic îți continui efortul fizic obișnuit și există riscul chiar a rupturii de cord și a morții subite la acești pacienți. (Maria Moța)
O stare de stres acut și dezechilibrarea diabetului, adică valori foarte mari a glicemiei pot prevesti în cazul persoanelor cu diabet apariția unui infarct de miocard. Sfatul specialiștilor în acest caz este prezentarea la medicul diabetolog la un control ce poate include și o analiză de electrocardiogramă. (Marilena Frâncu)
………………………………………………………………………………………………………………..
UPDATE, ora 14.00
Serviciul de Ambulanţă Bucureşti a finalizat ancheta internă pentru a stabili condiţiile în care a murit Ioan Gyuri Pascu.
Comisia de disciplină şi-a declinat competenţa în privinţa unui eventual caz de malpraxis şi a înaintat cazul către Colegiul Medicilor. Declaraţia a fost făcută de managerul Ambulanţei, Alis Grasu. Ea a precizat că au fost identificate două încălcări ale regulamentului intern şi una a fişei postului, de către medicul care s-a prezentat la primul apel:
Articolul din regulamentul intern prevede obligaţia medicului de a folosi trusele din dotarea maşinii, la toate intervenţiile. În cazul de faţă, medicul a folosit parţial echipamentul din dotare. Articolul din fişa postului prevede obligaţia de a obţine consimţământul pacientului, atât pentru tratamentul aplicat, cât şi pentru refuzul de transport la spital. Medicul nu are în fişa de intervenţie consimţământul pacientului în ceea ce priveşte refuzul de a fi transportat la spital, deşi declară că a propus acest lucru şi că a fost refuzat.
Doctorul Alis Grasu a mai precizat că s-a propus sancţionarea disciplinară a medicului de pe ambulanţă.
…………………………………………………………………………………………………………………………..
Se cercetează dacă artistul a fost tratat corespunzător de personalul primei ambulanţe pe care o chemase în noaptea de luni, 26 septembrie.
Ministerul Sănătăţii a anunţat miercuri, 28 septembrie, că informaţiile de până acum denotă o posibilă abordare terapeutică superficială din partea Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.
Colegiul Medicilor, Corpul de control al Ministerului Sănătăţii, Poliţia şi Serviciul de Ambulanţă sunt cele patru instituţii care cercetează în prezent moartea lui Ioan Gyuri Pascu. Aceasta deoarece, cu două ore înainte să înceteze din viaţă, a fost chemată o salvare, iar medicul a stabilit că artistul suferise un atac de panică şi i-a dat un calmant. La puţin timp după acest moment, Ioan Gyuri Pascu a făcut un atac de cord, iar echipajul SMURD sosit la faţa locului nu a reuşit să îl mai resusciteze. O anchetă internă se desfăşoară şi la Ambulanţă după cum ne-a declarat managerul Serviciului, Alis Grasu:
Având în vedere că stopul cardiorespirator a survenit la interval relativ scurt de la consultul medicului de consultaţii am considerat necesar să ne autosesizăm şi să declanşăm o anchetă internă, o cercetare administrativă în acest caz pentru a identifica dacă este sau nu vorba de un caz de malpraxis.
Cercetarea Ambulanţei se va finaliza joi, 29 septembrie, iar rezultatele sale vor fi trimise apoi Ministerului Sănătăţii, mai spune doctorul Alis Grasu. Din informaţiile care se cunosc până acum Ioan Gyuri Pascu i-a spus primului medic sosit în noaptea de luni că este diabetic, iar acesta i-a administrat o jumătate de fiolă de Diazepam. Managerul Serviciului de Ambulanţă a precizat că nu au existat suspiciuni privind eventuale probleme cardiace, caz în care i s-ar fi făcut pacientului o electrocardiogramă. Există şi bănuiala specialiştilor că EKG-ul trebuia oricum făcut întrucât – spun ei – diabeticii au manifestări cardiace atipice.
Actorul şi muzicianul Ioan Gyuri Pascu a murit luni, 26 septembrie, la vârsta de 55 ani de ani, în urma unui stop cardiorespirator. Înmormântarea are loc vineri, 30 septembrie, la Agnita, oraşul său natal.
Radio România Actualităţi
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.