Tu ştii la ce riscuri se expune copilul tău pe internet?
Tablete, telefoane inteligente, computere! Probabil doar cu foarte puţine excepţii copiii şi adolescenţii zilelor noastre nu ştiu să le folosească sau nu au acces la ele, iar mulţi dintre părinţi sunt chiar mândri că deşi are doar doi-trei anişori, copilul le foloseşte cu multă pricepere. Însă, fără supraveghere, copiii şi adolescenţii pot deveni victime ale internetului.
Articol editat de , 29 septembrie 2016, 06:00 / actualizat: 1 octombrie 2016, 10:24
Siguranţă pe net: regula de aur, este denumirea acţiunii stradale organizate marţi, 27 septembrie, de poliţiştii din Satu Mare în cadrul Săptămânii prevenirii criminalităţii.
Acţiunea a avut drept scop conştientizarea de către adulţi a necesităţii stabilirii de reguli privind utilizarea internetului de către copii şi adolescenţi.
În acest context a fost organizată şi acţiunea stradală Siguranţa pe net, iar poliţiştii au stat de vorbă cu oamenii şi au împărţit pliante şi fluturaşi cu informaţii utile privind necesitatea de a le stabili copiilor reguli de utilizare a internetului.
Cu detalii, comisarul Simona Săndulescu din cadrul Serviciului de Prevenire a Criminalităţii:
Atât copiii cât şi adolescenţii folosesc internetul zilnic, dar mulţi dintre ei nu ştiu sau ignoră riscurile şi pericolele la care se expun. De asemenea, ei nu ştiu ce măsuri trebuie să ia pentru a naviga în siguranţă pe internet, pentru a nu le fi compromise datele stocate pe computere, pentru a nu le fi invadate intimitatea şi viaţa personală. (Simona Săndulescu)
La curent cu riscurile la care pot fi supuşi copiii dacă nu există supraveghere, părinţii şi bunicii responsabili susţin că aplică metodele cele mai sigure:
– Pe computerele copiilor noştri există parole, aşa că nu pot accesa orice şi-ar dori. (părinte)
– Nepoţica mea are acces la internet, dar numai la jocuri. Însă, i s-a explicat că are voie să acceseze doar jocurile verificate de noi şi că îi este interzis să răspundă copiilor pe care nu îi cunoaşte. (bunică)
Cu ochii în telefonul mobil, pentru a nu rata comentariile şi like-urile primite pe facebook, două eleve de liceu ne-au asigurat că ştiu să facă faţă capcanelor internetului, iar părinţii – după ce le-au spus ce e bine şi ce e rău, le-au sfătuit să se descurce:
– Mi s-a întâmplat de multe ori să fiu abordată pe net de persoane necunoscute, dar niciodată nu am răspuns! (adolescentă)
– Nu răspund niciodată celor pe care nu îi cunosc. Părinţii mi-au spus să am grijă când folosesc internetul şi să mă descurc. (adolescentă)
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.