Se așteaptă noi reguli pentru after school-uri. Clujul nu are „Școală după școală”
Școala după școală sau programul After School, cum se mai cunoaște, va avea în curând noi limite de funcționare. În urma mai multor sesizări, la nivel național, la Ministerul Educației se pregătesc noi reguli pentru desfășurarea activității și încasarea banilor.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 30 septembrie 2016, 06:00
Față de anul trecut, asociațiilor de părinți li se cere o implicare mai mare în vederea asigurării unui parteneriat pentru aceste programe de after school, iar pe de altă parte, actualul statut al elevului responsabilizează și mai mult cadrele didactice pe toată durata activităților desfășurate de copii, în spațiile școlare.
Ordinul prin care s-a aprobat metodologia de organizare a Programului „Şcoala după şcoală” a fost emis în 2011 de către Daniel Petru Funeriu, ministrul educației la acea vreme urmează să fie schimbat.
În normele de aplicare, valabile încă s spune că organizarea programului școlii de după școală se face pe baza unui regulament intern, al fiecărei unitați de învățământ.
Conform textului, programul se poate organiza în spațiile disponibile din propria unitate de învățământ sau în alte școli, iar finanțarea lui se poate face: din bugetul local, din fonduri europene sau naționale, din activități școlare și extrașcolare, donații, sponsorizări sau prin suportul financiar al părinților și al organizaţiilor neguvernamentale.
În mai multe județe din țară au apărut diverse situații mai mult sau mai puțin legale de încasare a acestor bani de către cadrele didactice.
În județul Cluj, chiar dacă nu au fost semnalate cazuri concrete în acest sens, a existat de curând controale care au vizat și această problemă, after school-urile.
Rezultatul este unul pozitiv pentru imaginea Inspectoratului Județean Cluj, reiese din declarația adjunctului șefului inspectoratului, Mariana Pop. Tot ea a precizat că în județul Cluj nu există nicio solicitare de funcționare a unui astfel de program și, ca atare, ceea ce noi cunoaștem a fi after school este, în realitate o activitate realizată individual, de fiecare cadru didactic și la înțelegere cu părinții.
Așteptăm noua metodologie care să reglementeze, din nou, forma de implementare și organizare a acestui tip de învățământ. Până acum, în județul Cluj nu am avut nicio solicitare pentru desfășurarea acestui program, Școala de după școală, după această metodologie, publicată în 2011.
Pe de altă parte, părinții și asociațiile de părinți decid cu privire la orice activitate desfășoară copii lor, după programul școlar.
Am avut și noi controalele noastre, în județul Cluj, care au făcut referire și la acest program, dar s-a constatat ceea ce știam deja, că nu există nicio unitate în care să se desfășoare acest tip de program, după metodologia menționată anterior. (Mariana Pop, inspector școlar adjunct al județului Cluj)
În Cluj Napoca, primăria, proprietarul cădirilor în care funcționează majoritatea școlilor, nu a solicitat chirie pe sălile de clasă, pe perioada desfășurării activităților de after school. În același timp, învățătoarele care susțin astfel de programe și-au deschis PFA și au încasat banii, cu chitanță, în baza unui contract încheiat cu unitatea de învățământ.
Alina Nechita