Sibiul și Egeea de Sud, capitalele gastronomiei europene în 2019
Articol editat de , 30 septembrie 2016, 14:46 / actualizat: 13 iulie 2017, 12:55
Acesta a fost anunțul prin care Diane Dodd, președinta Institutului Internațional de Gastronomie a precizat faptul că Sibiul poate fi capitală gastronomică.
Astfel, după Capitala Culturală din 2007, Sibiul devine din nou capitală europeană, dar în 2019, și atunci va fi a gastronomiei. Dacă în 2007 Sibiul a făcut echipă cu Luxemburg, în 2019 regiunea Sibiu va face pereche cu zona Egeea de Sud.
După câteva ore de discuții, la care au participat mai mulți factori decizionali, dar și intreprinzători din mediul privat, comisia venită special la Sibiu a recomandat ca ambele regiuni să fie capitale europene gastronomice în 2019. La finele ceremoniei, Blanca Cros, președinta comisiei și totodată responsabilul programului Catalunia Capitală Gastronomică în 2016 a vorbit despre cheia succesului.
Există 3 puncte importante – produs, bucătărie și teritoriu. Din experiența proprie vă spun că este foarte important ca toate autoritățile și instituțiile, de la nivel local până la regional, să aibă o colaborare strânsă. Un alt lucru foarte important la noi a fost că toate departamentele de la autoritățile implicate au lucrat împreună.
Autoritățile locale au salutat nominalizarea Sibiului, iar primarul Astrid Fodor e de părere că titulatura aceasta va aduce un număr și mai mare de turiști.
Titlul va duce la o dezvoltare economică a regiunii, mă refer în principal la încurajarea micilor producători, la consumul de hrană sănătoasă și la o educație în acest sens. În final va fi un succes. Scopul final îl constituie un câștig pentru economia regiunii noastre, iar câștigul se obține din producție, din vânzare și din turiști.
Din punctul de vedere al președintei Daniela Câmpean, statutul de Capitală Gastronomică va avea și alte beneficii exceptând cele financiare.
E o oportunitate pe care merită să o exploatăm și ne bucură rezultatul selecției de astăzi (joi, 29 septembrie, ziua în care a fost anunțată decizia juriului). Pe lângă faptul că Sibiul ca și oraș și ca județ oferă multe lucruri frumoase de văzut, istorie, cultură, vine acum și aduce gustul deosebit al produselor tradiționale românești, care va trece de granițele țării noastre și va ajunge în toată lumea.
Potrivit comitetului de organizare, sumele ce vor fi cheltuite prin proiect se ridică la 8 milioane de Euro, însă beneficiile sunt estimate la o cifră de 4 ori mai mare.
Cristian Florea
Puteți să ascultați Radio Antena Sibiului online AICI.