”Descoperă-ţi pasiunea în IT”
V-aţi imaginat vreodată că uşa casei s-ar putea deschide fără cheie doar cu ajutorul unei simple aplicaţii pe telefonul mobil, iar stresul parcării maşinii într-un oraş aglomerat ar putea fi eliminat cu aplicaţia Parking, o aplicaţie ce oferă utilizatorului posibilitatea de a închiria un loc de parcarea sau de a oferi un loc de parcare pentru a fi închiriat?
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 2 octombrie 2016, 06:00
Cei 100 de liceeni participanţi în cadrul programului derulat de Asociaţia For IT au reuşit pe parcursul celor 7 luni de derulare a proiectului, ”Descoperă-ți pasiunea în IT”,să creeze 20 de aplicaţii ce vizează domenii diverse de interes:
Facem o aplicație de vot, bună pentru asociații, pentru companii care au nevoie de alegeri,… în Consiliul Elevilor, oriunde e nevoie de un vot. Ne-am amintit de alegerile din diaspora și atunci ne-a venit ideea să facem o aplicație prin care să se poată vota din confortul propriei case sau de oriunde ai fi, cu ajutorul unui smartphone. (Echipa numa’ Asamblare de la Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu din Cluj Napoca)
Aplicaţia echipei Glimpse realizată de elevii Colegiului Naţional M.Viteazu din Turda, se vrea a fi o nouă metodă de a revoluţiona lacătul:
Practic este o metodă de a folosi telefonul sau un portal web pentru a deschide sau închide o ușă. Această idee a fost deja aplicată, dar până acum, ceilalți competitori trebuiau să modifice ușa. La noi device-ul trebuie doar atașat de cheie și, ca o noutate, printr-un ID poți permite altui utilizator , de exemplu un musafir, să folosească ușa voastră.
Chiar și persoanele nevăzătoare pot beneficia de o aplicaţie realizată de liceenii participanţi la proiect.
Sure steps este o aplicaţie care facilitează deplasarea în siguranţă a persoanelor nevăzătoare prin oraş. Utilizând locaţia GPS aceste persoane sunt ghidate către treceri de pietoni şi alte puncte de interes.
Idei care de care mai interesante s-au străduit să pună în practică liceenii participanţi la proiectul Descoperă-ţi pasiunea în IT.
Cele 20 de echipe au fost premiate atât în bani cât şi în produse. Câştigătoarea locului I a fost echipa Glimpse de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul Turda, care pe lângă premiul de 10.000 de lei va primi şi suport să-şi continue aplicaţia.
Locurile doi şi trei au fost ocupate de echipa numa’ Asamblare de la Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu și echipa de Happy Coders de la Liceul Teoretic Avram Iancu.
Cum s-a derulat a treia ediție a acestui proiect am aflat de la managerul programului, Diana Cazacu:
Timp de șapte luni de zile îi aducem pe liceeni în contact direct cu mediul de lucru real dintr-o firmă de IT, în perioada aceasta ei dezvoltă aplicații parcurgând etapele moderne de project management, alături de mentorii lor din firmele IT partenere, învață să-și asume roluri, responsabilități, învață să-și descopere spiritul antreprenorial. Credem noi că ei vor fi viitorii antreprenori de mâine.
Rodica Tulbure: Cum s-a făcut selectarea elevilor participanți în acest proiect?
Am avut foarte multe cereri, suntem la a treia ediție, pot să vă spun că pe o sută de locuri pe care le-am deschis anul acesta pentru proiect am avut 500 de participanți și atunci am rugat cele cinci licee partenere să efectueze ele selecția, care a constat în cunoștințe tehnice și mai ales am pus accentul pe deschiderea lor spre munca în echipă, spre deschiderea spre spiritul antreprenorial, pe seriozitatea lor. Ei sunt viitorul nostru, vin din spate cu idei minunate și faptul că-i susținem și cu practică, reușesc să implementeze proiecte viabile care credem noi că au potențial de start up. (Diana Cazacu-managerul programului)
Descoperiți pasiunea în IT este un proiect ce ajută liceenii în orientarea lor în carieră, un proiect care vrea să arate că orașul Cluj prezintă un potențial foarte mare în IT, încercând astfel să stopeze plecarea tinerilor în străinatate.
Rodica Tulbure
Foto: edu-news.ro
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.