Ascultă Radio România Cluj Live

Cum arată ADN-ul nostru după ce renunțăm la fumat

Fumatul lasă o amprentă în ADN chiar și după 30 de ani de la renunțarea la țigări, potrivit unui studiu efectuat de unii oameni de știință din cadrul US National Institute of Environmental Health Sciences și Harvard Medical School.

Cum arată ADN-ul nostru după ce renunțăm la fumat
Foto: Cum arată ADN-ul nostru după ce renunțăm la fumat

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 octombrie 2016, 06:00

Conform noii descoperiri, metilarea ADN este un proces prin care celulele controlează activitatea genelor şi cea care poate oferi un indiciu important ce trădează faptul că o persoană a fost fumătoare. Cercetătorii știau deja că foștii fumători riscă să dezvolte anumite tipuri de cancer și boli de inimă chiar și la câteva decenii, după încetarea obiceiului nociv, însă mecanismele moleculare responsabile de acest lucru nu erau încă pe deplin înțelese.

Pentru acest studiu, oamenii de știință americani au analizat metilarea ADN în cadrul genomului uman, folosind mostre de sânge de la aproape 16.000 de participanți, inclusiv de la actuali și foști fumători, dar și de la persoane care nu au fumat niciodată.

Concluziile cercetătorilor demonstrează că, în cinci ani de la încetarea acestui obicei, majoritatea secvențelor ADN ale foștilor fumători redevin la fel ca ale persoanelor care nu au fumat niciodată. Anumite secvențe persistă chiar și timp de 30 de ani. Cele mai importante dintre acestea sunt legate de gene asociate cu boli provocate de fumat precum cele cardiovasculare și anumite tipuri de tumori. Această descoperire i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să dezvolte tratamente mai bine localizate.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate