Salvați animalele sălbatice din România!
Cu fiecare zi care trece, cu fiecare pom tăiat pentru ca oamenii să aibă mai mult spațiu să își extindă orașele, un animal sălbatic se simte tot mai mult nelalocul lui.
Articol editat de , 3 octombrie 2016, 06:00 / actualizat: 13 iulie 2017, 12:55
Pădurile scad în suprafață, iar spațiul care le-a fost casă animalelor până de curând este distrus. Nu mai știu să se descurce cu un spațiu tot mai mic și acum, colac peste pupăză, sunt amenințate cu moartea. Asta pentru că Ministerul a decis că sunt prea agresive și că deranjează populația. Asta și faptul că animalele sălbatice ajung extrem de rar la oraș, tot din cauza noastră pentru că le-am invadat teritoriul cu nenumăratele clădiri pe care le ridicăm constant pe spațiul lor, ne determină să ridicăm totuși câteva semne de întrebare. Unde, când și cum au afectat aceste animale bunăstarea oamenilor? De ce este nevoie să fie împușcate și nu se recurge la alte metode de a le domoli? Soluții există, dar la fel ca întotdeauna, statul alege calea mai ușoară.
O petiție a fost lansată în mediul virtual pentru ca cele 1691 de animale sălbatice strict protejate să fie salvate, după ce un ordin ministerial a cerut ca aceste vietăți să fie împușcate. Pe lângă urși și lupi, ar fi vorba de împușcarea a 482 de pisici sălbatice. Cu toate că nu există pagube înregistrate de această specie, ordinul ministerial cere clar – toate aceste animale să înceteze să mai existe. Vânătorii își exprimă acordul cu promptitudine, fără să ia în calcul alte modalități de a calma animalele.
De ce trebuie împușcate? Pentru că trebuie să existe un echilibru în natură și în momentul de față, din cauza efectivelor mari din aceste specii, nu mai este un echilibru. Mai mult decât atât, unele din aceste specii au un comportament deviant, drept dovadă fac pagube. Mai ales exemplarele de urs, care au devenit carnivore, provoacă probleme și atacă chiar și oameni. (Alexandru Mareș, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Sibiu)
Oamenii nu sunt de acord cu această soluție și spun că se pot găsi și alte metode de a înlătura problema.
Ar putea să găsească alte soluții. Nu cred că e necesar să le omoare.
Nu sunt de acord cu această măsură, pentru că nu consider că ne deranjează în vreun fel.
Nu înțeleg de ce trebuie să le omoare. Am semnat și eu petiția și sper să se rezolve problema.
Petiția a fost semnată până vineri, 30 septembrie, de 18. 247 de persoane care își doresc ca aceste animale să nu fie împușcate.
Cristina Bălău
Puteți să ascultați Radio Antena Sibiului online AICI.