Acordul de la Paris împotriva încălzirii globale a fost ratificat de U.E. El intră in vigoare, luna viitoare
Acordul de la Paris pentru combaterea schimbărilor climatice, primul de acest fel la nivel global, și cu putere legislativă, va intra în vigoare luna viitoare, mult mai devreme decât fusese prevăzut. Și aceasta pentru că Parlamentul European a aprobat marți, 4 octombrie 2016 ratificarea lui, printr-un vot istoric. Uniunea Europeană se alătură Statelor Unite, Chinei și Indiei, precum și altor jucători globali, majori emitenți de gaze cu efect de seră, la reuniunea Părților Acordului de la Paris.
Articol editat de , 4 octombrie 2016, 17:24
Pentru ca acordul să intre în vigoare, este necesară ratificarea de către cel puțin 55 de Părți, reprezentând 55% din emisiile globale. Prima condiție era îndeplinită, iar votul de astăzi permite ca și cea de a doua să fie îndeplinită, ceea ce determină intrarea în vigoare a Acordului.
Șapte state membre au încheiat procesele interne naționale: Ungaria, Franța, Slovacia, Austria, Malta, Portugalia și Germania. Ele reprezintă 5% din emisiile globale.
Este nevoie de o ratificare care să reprezinte cel puțin 55 de părți și 55% din emisiile globale pentru ca Acordul să intre în vigoare. Până în prezent 62 de părți reprezentând 51,89% din emisii au depus oficial instrumentele de ratificare. Uniunea Europeană reprezintă aproximativ 12% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.
Astfel, datorită și ratificării UE, Acordul de la Paris va intra în vigoare la timp pentru COP22 Conferința pentru Schimbarea Climatică, de la Marrakech, 7-18 noiembrie 2016.
După Statele Unite, China și India, principalii poluatori ai planetei, Uniunea Europeană va putea acum să notifice ratificarea sa la ONU în zilele următoare, în același timp cu țările europene care au finalizat ratificarea documentului la nivel național.
Parlamentarii au aprobat ratificarea textului de către UE cu o majoritate zdrobitoare (610 voturi pentru, 38 împotrivă) în timpul unei sesiuni plenare la care a participat și președinta COP21 (Conferința Părților Convenției-Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice), Ségolene Royal.
Această ratificare comună ar trebui să permită intrarea în vigoare a acordului o lună mai târziu. Pentru a intra în vigoare, Acordul de la Paris trebuie ratificat de 55 de state, care trebuie să totalizeze 55% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial.
Acordul încheiat la Paris în decembrie 2015 prevede limitarea creșterii temperaturii mondiale la 2 grade Celsius față de nivelul din era preindustrială.
Cerasela Rădulescu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.