Educaţia de la tăbliţa de acum 100 de ani, la tableta de astăzi…
Istoricul Marin Pop, de la Muzeul de Istorie din Zalău a ieşit în stradă cu tabliţele utilizate în şcoli acum o sută de ani, pentru a le arăta adolescenţilor diferenţele dintre tablele de atunci şi tableta de azi, chiar dacă asemenarea între cele două există.
Articol editat de Carmen Sas, 5 octombrie 2016, 06:00
A.L.: Aici, pe Platoul de Marmură din zona centrală a Municipiului Zalău, îl am alături pe cercetătorul ştiinţific, domnul Marin Pop de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău. Aveţi în mână o tăbliţă, pare foarte veche. Ce este cu această tăbliţă pe care scrie: „Şcoala de altădată, de la tăbliţă la tabletă” ?
M.P.: Da, în primăvară am organizat o expoziţie temporară în care am încercat să le arătăm elevilor cum scriau bunicii noştri. Mai demult se scria pe tăbliţă şi există o asemănare foarte mare între tăbliţa de atunci şi tableta de acum dar, spre diferenţă, acum cu un singur touch pe tabletă, într-un folder îţi stochează memoria. Atunci însă trebuia să şi reţii ceea ce scriai pe tăbliţă cu această săruză, un fel de ceară cu care se scria pe tăbliţă şi se ştergea cu o cârpă pe care bunicii noştri o purtau cu o aţă legată de gât. Acesta era practic caietul lor.
A.L.: Cât sunt de vechi aceste tăbliţe?
M.P.: Au în jur de 100 de ani.
A.L.: Aţi adus în faţa copiilor din generaţia actuală aceste tăbliţe. Cum au privit ei aceste tăbliţe?
M.P.: După ce le-am explicat că trebuiau să şi reţină ceea ce scriau pe tăbliţe, au văzut totuşi că acum este mult mai accesibilă informaţia pe tabletă, mult mai convenabil este să stochezi informaţia decât s-o scrii şi s-o reţii.
Marin Pop crede că este important ca tânăra generaţie să ştie cum învăţau bunicii noştri pentru a înţelege că acum au la dispoziţie mult mai multe posibilităţi de-a stoca informaţii printr-o simplă atingere a unui ecran.
Adrian Lungu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.