Medicii de familie atrag atenţia asupra lipsei de vaccinuri
Medicii de familie atrag atenţia că nu sunt destule doze pentru unele vaccinuri cuprinse în Programului Naţional de Imunizare. Aceasta în condiţiile în care autorităţile sanitare sunt alarmate de rata de vaccinare din ce în ce mai scăzută în rândul copiilor. Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Sandra Alexiu:
Există un deficit înceea ce priveşte priveşte vaccinul hexavalent care se face la copiii de 2, 4 şi 11 luni. În ceea ce priveşte vaccinul ROR, rujeolă, rubeolă, oreion, care se face la vârsta de un an şi la vârsta de cinci, au existat mici inconsistenţe în aprovizionare, dar nu în atât de mare măsură încât să se declanşeze o criză, să zic că a lipsit maximum o lună şi jumătate, dar acum este. Mai sunt probleme cu vaccinurile care se fac la vârste mai mari, ne referim la vaccinul tetravalent, care se face la copiii de şcoală. Ceea ce ne lipseşte de multă vreme este vaccinul antitetanic pe care să-l putem face adulţilor care se rănesc.
Pe de altă parte, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, afirmă că derularea, fără întreruperi, a Programului Naţional de Imunizare va putea fi asigurată cu ajutorul viitoarei legi a vaccinării:
Soluţia este una legislativă pentru a crea un stoc de vaccin, suficient să acopere perioadele în care acesta nu poate fi procurat din motive obiective. Există doar doi producători cel puţin pentru unul dintre vaccinurile combinate, perioada de fabricaţie este extrem de lungă, durează aproape trei ani şi există multe riscuri ca să apară penurie şi nu se referă doar la ţara noastră, ci şi la alte ţări şi atunci singura soluţie este să avem o aprovizionare constantă pe baza unor stocuri care să existe la nivel naţional.
Alexandru Rafila a mai spus că viitoarea lege a vaccinării va trebui să prevadă atât finanţarea unei campanii continue de informare a părinţilor cu privire la beneficiile vaccinării copiilor, cât şi asumarea, de către Ministerul Sănătăţii, a tuturor consecinţelor legate de vaccinare. În România se înregistrează o rată de vaccinare a populaţiei de sub 75 la sută pentru mai multe tipuri de vaccin, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca aceasta să fie de peste 95 de procente.
Articol editat de Camelia Velțan, 6 octombrie 2016, 20:33
Radio România Actualităţi