Animal de companie: 5 sfaturi utile pentru plimbarea câinelui
Salut și bun venit la rubrica Animal de companie.
Articol editat de Carmen Sas, 6 octombrie 2016, 06:00 / actualizat: 11 octombrie 2016, 11:51
Eu sunt Vlad și pentru azi am pregătit 5 sfaturi care pot transforma plimbarea alături de câinele nostru, într-una mai plăcută de ambele părți ale lesei.
- Să ințelegem mai bine de ce trage câinele în lesă. Știu că acesta poate fi un factor foarte neplăcut, mai ales dacă este vorba de un câine mare. În primul rând câinii merg mai repede decât noi, ceea ce îi face să ne tragă după ei. Pentru început încercați să grăbiți puțin pasul și vedeți dacă vă ajută. Cel mai probabil au prins un miros interesant și vor să ajungă cât mai repede la sursă și așa ajung să ne tragă. Sau ceva i-a speriat și încearcă să se îndepărteze cât mai repede de acel loc.
- Acordă-i timpul necesar pentru a mirosi până la final ceea ce-l interesează. Câinii sunt animale care se bazează mai mult pe miros pentru a se descurca în viață, spre deosebire de noi, care ne bazăm mai mult pe văz. Ca să vă faceți o idee, noi, oamenii, avem cam 5 milioane receptori în nas, pe când câinii pot avea până la 300 de milioane, adică de 60 de ori mai puternic! Pentru ei, strada este precum facebook-ul, televizorul sau un ziar pentru noi, iar fiecare loc pe care îl miros este ca un post pe care îl vedem și citim noi pe facebook sau o emisune interesantă, ca să știe și ei cam ce se mai întâmplă prin lume. Așadar, cu cât pot să miroasă mai mult, cu atât vor fi mai fericiți. Alexandra Horowitz, de la Horowitz Dog Cognition Lab, New York, este unul dintre cei mai respectați cercetători în domeniul cogniției canine. Ea a pregătit un video prin care să ne facă să înțelegem mai bine cum „vede” un câine lumea_
- Alegerea unei lese potrivite. Este important ca aceasta să nu fie nici prea lungă dar nici prea scurtă. Dacă este prea scurtă, nu îi oferă câinelui prea multă libertate și posibilitatea să exploreze mediul, ceea ce-l va determina să tragă în lesă, iar dacă este prea lungă, scade controlul nostru asupra cățelului și posibilitatea de a interveni rapid în caz de urgență. În cazul celor retractabile, câinele poate deveni confuz și chiar frustrat când situația ne obligă să ținem lesa scurtă, el neînțelegând de ce nu poate să meargă cât de departe dorește, așa cum o făcea în alte dăți.
- A-l patrulea sfat este mai mult pentru noi și anume să admirăm și să descoperim micile comori din jurul nostru. În timp ce cățelul investighează mirosurile de pe un stâlp sau copac, încercați să vă desprindeți de problemele cotidiene și să observați natura cu arborii, plantele sau păsările ce o împodobesc. În final, această plimbare poate să fie o bună ocazie să vă relaxati și să vă deconectați de telefoanele mobile, internet sau muncă.
- Dacă primele 3 sfaturi au fost mai mult pentru câine și al patrulea pentru om, ultimul sfat este pentru relația dintre noi. Sunt sigur că ați observat că uneori, în timpul plimbărilor, cățelul se întoarce către voi. O face pentru că vrea să vadă cum suntem sau cum ne simțim. Astfel, ultimul sfat este să-i zâmbim cățelului și să-i arătăm că ne bucurăm că am ieșit împreună la plimbare. Asta va duce către o relație mai sănătoasă si mai puternică.
Sper ca aceste sfaturi să vă fie utile și vă doresc cât mai multe plimbări frumoase!
Aceasta a fost articolul de azi, până săptămâna viitoare vă invit să continuăm discuția la secțiunea de Comentarii, unde puteți să împărtășiți cu noi metodele pe care le aplicați voi şi ce rezultate ați obținut.
Vlad Vancia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.