Cumpărăm mult şi consumăm puţin. Cum facem să reducem risipa alimentară?
Vorbim adesea, în ultimul timp, despre risipa alimentară la nivel global, dar și-n România. La fel de mult vorbim despre creșterea numărului persoanelor defavorizate aflate la limita excluziunii sociale din cauza sărăciei. Și-atunci se pune problema, la nivelul societaților, cum să facem să reducem această risipă alimentară? Pentru că risipim, într-adevăr, multă hrană. Cel puțin așa arată statisticile.
Articol editat de Carmen Sas, 7 octombrie 2016, 06:00
La nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, risipa alimentară este de peste 89 de milioane de tone/anual, circa 180 de kg pe cap de locuitor. Alimentele aruncate în România reprezintă 2,55% din totalul risipei la nivel comunitar. Aceasta înseamnă 1,7 milioane de tone de alimente comestibile în fiecare an.
Paradoxal, deși este una dintre cele mai sărace țări din Uniunea Europeană, cu peste 40% din locuitori în pragul sărăciei, România se află pe locul 10 din 27 de țări analizate de Eurostat, în anul 2015. Românii aruncă mâncare, în timp ce 1 din 8 copii merge la culcare, flamând. Cauzele risipei alimentare sunt diverse, spune și Comisia Europeană, care îndeamnă statele membre să încerce să stopeze fenomenul, mai ales prin conștientizarea populației privind această risipă alimentară. Comisia Europeană face și recomandări pentru cetățeni și susține că unii îşi procură mai multa hrană decat au nevoie, altii risipesc ingredientele în timpul preparării alimentelor. În același timp, unele produse nu ajung să fie vândute, deoarece sunt în pragul expirării sau, mai rău, sunt date la o parte de către consumatori, deoarece au anumite defecte estetice.
Dincolo de statistici, aflăm că ar urma să fie aprobată, în curând, în Parlamentul României, o lege anti-risipă, şi-ar fi, astfel, printre primele state care-ar avea un asemnea act normativ. În Franţa, deja, Adunarea Naţională a adoptat, în unanimitate, o măsură radicală împotriva risipei alimentare. Supermarketurile nu vor mai avea voie să arunce alimentele a căror dată de valabilitate a expirat sau se apropie de expirare. În caz contrar, sunt sancționate cu amenzi foarte mari.
Deputatul PNL, Florin Alexe, inițiatorul proiectului de lege anti-risipă, susține că, din nefericire, risipa de hrană crește de la an la an. Cifrele pe care le deține de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, care primește informări de la PROTAN, sunt îngrijorătoare: spre exemplu, numai pentru un sub-produs, cantitatea de alimente distruse a crescut cu 2 milioane de kg, într-un singur an, de la 15 la 17 milioane de kg.
Deputatul a declarat ÎN EXCLUSIVITATE pentru Radio Romania Cluj că risipa de hrană se produce pe întreg lanţul de la producător la cumpărător. Legea va interveni foarte simplu pe partea de retail, comercianţii vor fi penalizaţi dacă nu o aplică, inclusiv prin donarea surplusului de mâncare sau a celei care e gata să iasă din termenul de valabilitate.
Proiectul a fost avizat de comisiile de specialitate ale Parlamentului şi săptămâna viitoare ar putea avea loc votul final.
Cerasela Rădulescu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.