Agresivitatea, direct proporţională cu evoluţia speciei umane?
Agresiunea specifică oamenilor a apărut în urma procesului de evoluţie a speciei umane, susţin cercetătorii spanioli. Oamenii de ştiinţă din Spania încearcă de foarte mult timp să stabilească cauza agresivităţii manifestată de unele persoane care sunt extrem de agresive faţă de semenii lor şi recurg chiar şi la crime. O astfel de agresivitate nefondată se întâlneşte extrem de rar la regnul animal. Cercetătorii admit însă şi faptul că agresivitatea în rândul speciei umane a apărut în urma procesului de evoluţie a civilizaţiei.
Articol editat de , 8 octombrie 2016, 18:00
Jean Jacques Rousseau, filozoful francez de origine geneveză, unul dintre cei mai iluștri gânditori ai Iluminismului, a lansat teoria că odată cu dezvoltarea civilizaţiei a apărut şi noţiunea de proprietate personală. Încercând să-şi apere proprietatea, oamenii au început să-şi manifeste agresivitatea. Până în momentul în care nu apăruse încă proprietatea, oamenii coexistau în armonie atât cu ei, cât şi cu cei din jur, fără să exprime o agresivitate în exces, susţinea Rousseau.
Oponentul său, Thomas Robb susţine însă că civilizaţia a atenuat agresivitatea omului, întrucât iniţial acesta era mult mai agresiv. Cercetătorii de la Universitatea din Madrid au întocmit un model matematic al agresivităţii la oameni şi la animale conform unor baze de date extrem de numeroase, iar rezultatele acestor studii au demonstrat că agresivitatea la om a apărut în urma procesului de evoluţie, titrează revista „Nature”.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.